Nejlikan debatt

Kasta ut Arbetarpartiet

De sprider rasistiska myter och antiislamism, säger Viktor Bränberg.

Arbetarpartiet påstår att de vill försvara kvinnornas och arbetarnas intressen och bekämpa konservativ ultrareligiositet, men om en skrapar på ytan gör de ingenting annat än att sprida de rasistiska myter om invandrare som får högernationalismen att frodas.
De försöker påstå att det enbart är de fundamentalistiska islamisterna som de attackerar för att sedan säga att kampen måste ske mot alla muslimer, oavsett om de är sekulära eller fundamentalistiska, och att invandrare och deras svenskfödda barn hotar det sekulära samhället. De sprider rasisternas argument om att Sveriges muslimer kommer att införa sharialagar och att medierna mörkar invandringens kostnader.

I det fall som kapitalet och dess politiker utnyttjar invandrare för att pressa ner löner och försämra arbetsvillkor väljer Arbetarpartiet att driva linjen att invandringen ska minskas och hyllar den rasistiska asylpolitiken istället för att kämpa mot de företag och högerpolitiker som borde vara vår gemensamma fiende.

citattecken-orange

[su_pullquote align=”right”]
De [väljer] att solidarisera sig med högern och skriver artiklar som utan redigering skulle passa in på sidor som Avpixlat.[/su_pullquote]Istället för att visa solidaritet med de som flyr och de som blir utnyttjade väljer de att solidarisera sig med högern och skriver artiklar som utan redigering skulle passa in på sidor som Avpixlat.

En radikal vänster måste få hålla på med religionskritik, och inom alla religioner ryms det konservativa fundamentalister som vill montera ner det sekulära samhället och som kämpar mot kvinnors och HBTQ-personers rättigheter. De måste vi aktivt bekämpa oavsett om det är muslimer, judar, kristna, hinduer eller vad som helst. Jag är dessutom personligen ateist och anser att alla religioner är falska, men det Arbetarpartiet gör är inte att kritisera religion. Det de gör är att komma med samma svepande generaliseringar mot muslimer som med rätta hade klassats som antisemitism om det riktats mot judar.

Därför anser jag att om Vänsterpartiet menar allvar med att vi är antirasister kan vi inte acceptera ett parti som aktivt jobbar för att splittra arbetarklassen i ett vi och dem.

Därför bör vi inte längre acceptera att Arbetarpartiet går med i Enad Vänster, och om det inte går bör vi göra gemensam sak med SAC och lämna dem att bli dömda av historien.

Viktor Bränberg

Publicerat i Nejlikan, nr. 2:2016.
Om du vill svara på debattinlägget skickar du ditt svar till [email protected]. Du kan även svara i kommentarfältet.

Kopiera länk