Nyhet

S i Umeå fortsätter att sätta makten före det politiska innehållet

Socialdemokraterna backar med 6,5 procentpoäng i Umeå, och har nu mindre än en tredjedel av mandaten i kommunfullmäktige. Tack vare Vänsterpartiets valframgångar har S+MP+V en klar majoritet i fullmäktige och hade kunnat styra Umeå med det politiska innehåll som de tre rödgröna partierna har gått till val på.  Det var Vänsterpartiets val och vi var redo, men S var inte intresserad. Istället väljer S att luta sig mot Alliansen, som är större än S men låter S fortsätta att styra i minoritet. Den s.k. ”Umeandan S + M” fortsätter som om valet aldrig hade ägt rum.

–           Umeborna har återigen visat att de vill ha en röd politik, men S verkar oförmögna att uppfatta den signalen, säger Ulrika Edman, gruppledare för V. Istället kör den oheliga alliansen S+M vidare, där Anders Ågren fortsätter att styra från baksätet, säger Ulrika Edman (V).

–           Som det maktparti S är sätter de makten före det politiska innehållet. V och MP var tydliga med att vi var redo att ingå i ett rödgrönt majoritetsstyre, vilket skulle varit enda sättet för S att faktiskt genomföra den politik de gått till val på, säger Ulrika Edman.

–           Det enda positiva för Vänsterpartiet i S och Alliansens uppgörelse är att vi erkänns som opposition. Det har varit ett krav från oss, för att gå med på eventuella budgetförhandlingar. Eftersom S är mindre än Alliansen är de beroende av oss för att få igenom sin budget. Det ger oss en möjlighet att driva igenom mer resurser till förskolan och skolan och sex timmars arbetsdag, säger Ulrika Edman.

 

Kontakt:

Ulrika Edman, Gruppledare (V)
Tel: 073-843 0107

Kopiera länk