Debattartiklar

”Inte bara alkohol som gör män våldsamma”

Det är inte tillräckligt att göra upp med alkoholen för att stoppa våldet. Det krävs att vi alla tar avstånd från de destruktiva delarna av maskuliniteten och ”machokulturen” liksom från kvinnoförakt och kvinnohat, skriver V-politikern Gudrun Nordborg.

Debattartikel publicerad i Folkbladet 180921
https://www.folkbladet.nu/2244272/inte-bara-alkohol-som-gor-man-valdsamma

Representanter för IOGT–NTO hade nyligen en kort men kärnfull insändare med förslag på politiska åtgärder för att minska konsumtionen av alkohol och därmed också minska våldet i samhället.

I ingressen markerades alkoholen som den enskilt största faktorn bakom våldet. I texten pekas på samband mellan alkohol och våld, vid såväl ”våld i nära relationer som sexuellt våld och våld mot barn”.

Alkoholmissbruk och våld är två allvarliga samhällsproblem som får ännu svårare konsekvenser om de sammanfaller.

Texten hänvisar till en rapport (”Alkoholen och samhället 2017/2018: Alkohol och våld”). Den finns på nätet och är en lättläst översikt av internationell och svensk forskning.

Det är inte svårt att ställa upp på ambitionerna bakom insändaren – tvärtom. Men den ger också anledning till att markera mot att alkohol skulle vara huvudorsak till våldet.

Redan den åberopade rapporten är mer försiktig om detta. Inledningsvis sägs att alkohol är en starkt bidragande faktor till våld liksom att: ”Det finns många faktorer som bidrar till ett våldsamt beteende. Alkoholens avhämmande inverkan på hjärnan är en faktor och bidrar till en ökad risk för att ett aggressivt beteende övergår till en våldshandling.”

Vilka andra faktorer som påverkar våldet ger rapporten inte svar på. Den framhåller dock: ”Sammanlagt för alla typer av våld i Sverige är förövarna i nio fall av tio män. Offer för fysiskt våld är i de flesta fall män, medan de flesta offer för sexuellt våld är kvinnor.”

Annan forskning visar att destruktiva delar av maskuliniteten påverkar pojkar och män till att bli del i en kultur av våld och dominans. Medvetenheten om förekomsten av manligt våld begränsar och påverkar såväl kvinnors som mäns beteende. Våldet ökar mäns makt, särskilt över kvinnor och barn.

Ytterligare annan forskning visar att även män som är helnykterister ingår bland dem som använder våld mot ”sin kvinna” och sina barn.

Åtskilliga kvinnor har förmedlat att ”det var värst när han var nykter, då visste han ju verkligen vad han gjorde”.

Och män som efter behandling blivit kvitt sitt drogberoende kan ändå komma att fortsätta med sina övergrepp.

Det är alltså inte tillräckligt att göra upp med alkoholen för att stoppa våldet.

För det krävs att vi alla tar avstånd från de destruktiva delarna av maskuliniteten och ”machokulturen” liksom från kvinnoförakt och kvinnohat.

Metoo är en viktig markör för detta som måste omsättas i både politiska och vardagliga handlingar.

Gudrun Nordborg (V)

Kommunfullmäktigeledamot, ledamot i Jämställdhetsutskottet och Individ- och familjenämnden samt ersättare i Riksdagen.

Kopiera länk