Socialdemokratiska rallarsvingar i blindo

Av: Ulrika Edman

Socialdemokraternas Christer Lindvall kritiserar Vänsterpartiet för ”skruvade vägval” (VK 31/1 och Folkbladet 10/4). Exakt vad han menar är oklart, för själva kritiken har han glömt att skriva. Eller som min farsa bilmekanikern brukar säga, ”En rörig baklucka betyder ett rörigt huvud”.  Den enda kritik som möjligen går att utläsa är att Vänsterpartiet är för aktiva i politiken och inte alltid håller med om S och Alliansens beslut.

Förra mandatperioden styrde S och V utifrån en gemensam politisk överenskommelse. Tillsammans gjorde vi Umeå känt för sociala investeringar och ungdomsjobb, något andra kommuner nu vill ta efter. Umeborna gav i valet ett gott betyg till Socialdemokraternas vänstervridning, där Vänsterpartiet ökade, och S och V nu tillsammans bildar en tydlig majoritet. Socialdemokraterna valde dock efter valet att vara ett maktparti, som oftast väljer att samarbeta till höger (ibland till vänster, när nöden så kräver). Framför allt är man intresserad av att förvalta makten.

För att Vänsterpartiet ska välja ett samarbete så krävs ett tydligt politiskt innehåll där vi ska ha genomslag för vår politik. Redan nu har V tydligt deklarerat att vi aldrig kommer att sätta oss i ett organiserat politiskt samarbete med ett parti som diskriminerar romska barn från skolgång. För vissa socialdemokrater kan det tyckas skruvat, men för oss är alla barns rätt till skola en principfråga.

Två kompromisslösa fokus för Vänsterpartiet är byggandet av den barnvänliga staden och att storslagna investeringar också måste gå hand i hand med att stärka den sociala infrastrukturen. Umeå ska växa utan storstadsproblem.

Under denna mandatperiod har vi stridit för att gamla biblioteket fortsatt ska vara i allmänhetens tjänst som en inomhuslekplats och ett demokratirum, tyvärr förgäves. Vi har kämpat för att inte höja färdtjänsttaxan och få med övriga partier på att motverka försämringar för färdtjänstresenärerna, tyvärr i motvind. I vår kommer vi att lägga den feministiska budgeten med fokus på barn och unga, äldre, sociala investeringar, sex timmars arbetsdag och ett absolut fokus på att stärka upp alla delar i det som rör våld i nära relationer.

Enligt det kommunalpolitiska handlingsprogram för Umeå 2015-2018 vill S ha ”ett Umeå utan sociala orättvisor, utan patriarkat och kvinnoförtryck. Ett Umeå där människors rätt till utveckling och möjlighet att förverkliga sig själv är lika för alla, oavsett om det rör utbildning, jobb, hälsa eller trygghet”.

I samma program går man till val på att ett ”ökat ekonomiskt utrymme i framtiden inte kan användas till mer konsumtion utan måste gå till ökade offentliga investeringar i skola, vård och omsorg, samt att arbete byts mot mer fritid.”

Lindvalls rallarsvingar mot Vänsterpartiet må vara i blindo, men om Socialdemokraterna menar allvar med sitt kommunalpolitiska handlingsprogram så kan de ambitionerna om framtidens Umeå bara förverkligas tillsammans med Vänsterpartiet.

Ulrika Edman
gruppledare (V), Umeå

ulrika passfoto

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: