Pressmeddelande: Kommersialisering av gamla biblioteket ett svek mot umeborna

PRESSMEDDELANDE 15-02-03

På Umeå kommunföretags (UKF) styrelsesammanträde i går yrkade Vänsterpartiets gruppledare Ulrika Edman att UKF noggrant ska utreda möjligheten att använda lokalerna på gamla bibliotekets bottenplan till offentlig kommunal verksamhet/en icke-kommersiell mötesplats innan lokalerna lämnas till kommersiella aktörer. Hon hänvisade till Lokalförsörjningsdirektivet, som säger att kommunala lokaler i första hand ska inrymma kommunal verksamhet.

– Med anledning av fullmäktigebeslutet från 2011-01-31 att kommunen ”säkerställer att en icke kommersiell mötesplats fortsatt finns och utvecklas vid Vasaplan” har vi en förpliktelse att den icke kommersiella mötesplats som fanns i biblioteket får en ersättning i bibliotekets gamla lokaler. Vänsterpartiet har flera förslag på hur man kan utveckla bottenvåningen i umebornas intresse, men hade sett att UKF fått uppdraget att noggrant inom kommunen utreda detta ytterligare, bl.a. genom medborgardialog, säger Ulrika Edman (V).

Vänsterpartiets yrkande röstades ner med 6 mot 1 röster i UKF:s styrelse.

–           Det är ett svek mot umeborna att kommersialisera bottenvåningen på gamla biblioteket. Socialdemokraterna ger upp ambitionen att peka ut den politiska riktningen för det offentliga rummet. Man har snuvat umeborna på ytterligare en mötesplats i stadens centrum, jämte Apberget, säger Ulrika Edman, gruppledare (V).

Kontakt:
Ulrika Edman
[email protected]

Ulrika Edman_beskuren

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: