Umeå måste säga nej till kärnkraftverk i Österbotten

Umeå vill bli europeisk miljöhuvudstad. Det är bra. Staden visar på ambitioner. Miljön berör oss alla, vår omvärld och efterkommande.

Innevarande års miljöhuvudstad är Köpenhamn, som har visat prov på hög miljöaktivitet, en av indikatorerna för utmärkelsen. Köpenhamn visade miljöaktivitet när staden inte längre ville leva med ett kärnkraftverk i sitt grannskap på andra sidan Öresund vid svenska Barsebäck. De gjorde motstånd mot den radioaktiva anläggningen. Den stängdes och är nu satt under avveckling. Umeå kan agera i samma anda i fråga om det planerade finsk-ryska kärnkraftverket på andra sida Bottenviken vid Pyhäjoki i norra Österbotten.

Vår kommun är den befolkningsmässigt största vid Bottenviken. Umeå behöver inte krypa bakom ihåliga argument, som bristande kompetens, för att inte vilja yttra sig om Fennovoimas & Rosatoms miljökonsekvensbeskrivning, MKB.

I Umeå finns ett omvittnat miljöengagemang, myndigheter, forskning och två universitet med cirka 30 000 studenter. Umeå, om någon kandidat, borde kunna säga ifrån i frågan om dessa planer på ny kärnkraft av det större formatet i vårt närområde. Namninsamlingar för ett ”Kärnkraftsfritt Bottenviken och Kvarken” pågår redan på nätet och gatan. Nu är det är bara den politiska viljan som måste till. Holmlund (S) & alliansen har att visa att Umeå menar allvar med sin kandidatur till Miljöhuvudstad 2016.

Erik Danielsson Vänsterpartiet

erik danielsson

Den här artikeln publicerades i Folkbladet 8 april 2014.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: