Ställ tillbaka Apberget!

Vänsterpartiet Umeå har fått ett mail från nätverket Apan Fattas som driver en kampanj för att återuppbygga Apberget. Vi håller med nätverket om vikten av en demokratisk och social mötesplats och vill att Apberget ska ställas tillbaka snarast möjligt. Nedan följer en kommentar från Lasse Jacobson (V), ordförande i Tekniska nämnden. Läs mer om Apan Fattas på http://apanfattas.se/

Se även musikvideon ”Staden mellan stolarna” här.

”Hej Apan Fattas!

Vänsterpartiet och jag håller med er! Apberget måste byggas upp igen.
Umeborna, folklig demokrati och demonstrationer, kulturen och sittandet  måste få eller ta tillbaka sin icke kommersiella mötesplats i solen, Apberget!
Apberget gillas inte av fastighetsägare som vill ha ett fritt kundflöde till sina affärsfastigheter utan störningar av vanligt folk som vill ha sin plats för demokrati, kultur och solande. Men det är inte de kommersiella krafterna, även om de är väldigt rika och skaffat sig stort inflytande i Umeå som ska få bestämma hur Umeå och Rådhusesplanaden ska utformas. Det är inte stora fastighetsägare som exempelvis Balticgruppen och Krister Olsson,  som ska få bestämma om Apberget ska byggas upp igen. Det är vi Umebor som ska göra det i vanlig demokratisk ordning. I februari ska Tekniska nämnden fatta beslut om Rådhusesplanaden och Apberget. Nu behövs kraftiga och tydliga justa opinionsyttringar för att vissa politiker och partier ska lyssna på Apan Fattas och alla vi andra vanliga Umebor som vill ha Apberget tillbaka.  Därför är det jättebra med Apan Fattas som driver opinion!

Om jag som ordförande i Tekniska nämnden hade fått stöd för Vänsterpartiets uppfattning hade Apberget varit kvar på sin plats och inte fått rivas! Jag sa NEJ till rivningen!  Men  Tekniska nämndens vice  ordförande för (S) och (M) sa JA till rivningen som de kallar ”nedmontering”, så nu gäller gäller det för mej och alla andra att kämpa för att Apberget byggs upp igen.

Den exakta utformningen av Apberget kan kanske ändras något och placeringen av Apberget kan flyttas några meter in på Rådhusesplanaden för att skapa ännu mer plats på torget som ibland blivit för trångt vid stora manifestationer. Det visade inte minst de senaste stora demonstrationerna mot främlingsfientlighet, rasism och nazism.

RäddaApanAtt det behövs en stadig och välbyggd grund som Apberget  för demokratin visas tydligt på er bild där Margaret Gärding, frihetskämpen från Sydafrika, balanserar på talarstolen som står på en hög av lastpallar vid Rådhustorget. Det påminner mer om situationen i diktaturer där demokratin sitter löst än Umeå, en stad där vi håller demokratin högt. Det är en en skam för Umeå att alla de som levt under apartheid, diktatur och förtryck och alla vi andra, att vi nu saknar en stadig och värdig plats på torget för demokratin, mötesfriheten och kulturen.

Apberget måste därför byggas upp igen!

M(V)H
Lasse Jacobson
Vänsterpartist och ledamot i Umeå Kommunfullmäktige, ordförande i Tekniska nämnden m.m
E-post: [email protected]
Tel: 16 14 04 el 070-295 14 04

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: