Kvinnor vill inte ha ont

Foto: Sarita6177

Foto: Sarita6177

En kvinnas kropp blir med dagens lagstiftning en allmän fri vara, som män kan ta för sig av. Det är befängt att normen blir att en kvinna vill ha ont. I en normal värld borde man utgå från att sexuella avvikelser i form av våldsamt sex är något som en enskild person uttryckligen ska samtycka till innan den utsätts och inte att den ska överbevisa att den inte vill. Det skriver kommunalrådet och jämställdhetsutskottets ordförande Tamara Spiric (v) på VK Debatt.

Tjejjourer, medier, polis och unga själva slår larm om en allt råare attityd till sexbrott bland unga. Sexualiserat våld, porrtittande och övergrepp mot tjejer verkar få en ökad acceptans i vårt samhälle, särskilt bland unga.

Tyvärr syns dessa negativa värderingar även i det svenska rättssystemet. Det är inte lätt för en kvinna att få upprättelse i sexualmål.

Tre manliga domare beslutade nyligen att med 80 procent sänka skadeståndet till en kvinna vars partner hade smygfilmat deras samlag och lagt ut det på porrsajter. De tyckte att det skulle vara ”alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor”. Kvinnan i frågan delade inte deras öppna syn på sexualitet då hon anmälde mannen, men domstolen struntade i hennes syn på sig själv och tillskrev henne deras egna.

Här i Umeå friade tingsrätten tre unga män som gemensamt våldtagit en ung kvinna med en vinflaska. Det faktum att flickan hävdar att hon inte ville och att hon knep ihop benen avfärdade tingsrätten med att det inte kunde vara ställt bortom allt tvivel att killarna inte förstod att hon inte ville.

En 28-årig kvinna i Umeå avled av kvävning efter ett sexuellt rollspel där hon bland annat fått 123 slag och omfattande kroppsliga skador. Detta var enligt tingsrätten och hovrätten vare sig vållande till annans död eller ens grov misshandel, eftersom kvinnan ska ha samtyckt till den. Hur hon kunde ha samtyckt till kvävningen till döds är svårt att utläsa dock.

Detta är bara några i raden av uppmärksammade fall där både ungdomar och domstolar tar lätt på misshandel och förnedring av kvinnor. Jag frågar mig då: Hade det varit lika okej om tre tjejer kört upp en flaska i rumpan på en kille på en fest?

Hade bevisbördan då legat på honom att övertyga rätten om att han tillräckligt tydligt visade tjejerna att han inte ville? Varför behandlas unga tjejer och kvinnor som simpla objekt som det utgås från att man kan göra vad som helst med om de inte har kraften att avstyra det hela. Måste en tjej vara en superwoman för att slippa sexualbrott?

Mycket i domsluten ovan och killarnas oförståelse för att de skadar en tjej utgår från att de hävdar att tjejerna i grunden vill ha våldsamt sex. Visst finns det människor som gillar masochistisk sex. Men när kvinnor anmäler just för att de har utsatts för övergrepp så kan inte samhället utgå från något annat än att kvinnorna just inte ville ha våldsamt sex.

Det är befängt att normen blir att en kvinna vill ha ont. I en normal värld borde man utgå från att sexuella avvikelser i form av våldsamt sex är något som en enskild person uttryckligen ska samtycka till innan den utsätts och inte att den ska överbevisa att den inte vill.

Ingenting annat i vårt samhälle får man ta utan att uttryckligen ha fått besked om att det är ok. Jag kan inte gå in i första olåsta bil, om ens nyckeln sitter i låset, och köra iväg med den. Det får jag straff för.

Men en kvinnas kropp blir med dagens lagstiftning och framväxande syn bland framför allt män, en allmän fri vara, ett allmänt gods som de kan ta för sig av. För ansvaret för att de inte får ligger inte på samhället och de själva att efterfråga tillstånd utan på en ofta utsatt kvinna att ha kraft att vägra tillträde.

Har hon en kortkjol och ett flirtigt skratt, jo då är det nästintill omöjligt att bevisa att hon inte ville.

Vill vi ha ett samhälle där kvinnor inför lagen inte behandlas som de minst värda varorna är det självklart att vi måste lagstifta om samtycke. Det skulle göra att skulden och bevisbördan flyttas över på mannen, att bevisa att kvinnan uttryckligen ville vara med om det våld han utsatt henne för.

Det måste också till kraftiga samhällsinsatser i både skolan och samhället i övrigt för att bryta den ohälsosamma utvecklingen att porrindustrin är det som sätter normen för hur människor ska bete sig mot varandra.

Att unga män får en förvriden syn är oroväckande men än värre är det att domstolsväsendets värderingar också kan ifrågasättas. Domare och nämndemän behöver sannerligen en rejäl verklighetskoll och kunskapsinsatser i relationerna mellan kvinnor och män.

Tamara Spiric, Vänsterpartiet Umeå

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: