Att sälja ut vår säkerhet

Inför omröstning i riksdagen den 17 juni har alla partier i högeralliansen förklarat att de kommer att rösta för att öppna dörren på vid gavel för fortsatt och utbyggd kärnkraft.

Detta trots att två av partierna, C och KD (KDS då), redan vid folkomröstningen 1980 ingick i avvecklingslinjen för kärnkraft, linje 3. Något som de tydligen inte längre vill kännas vid. Två av C-ledamöter, Solveig Ternström och Eva Selin, har dock förklarat att de står fast vid sitt motstånd. De kommer därför att rösta nej. Övriga kärnkraftsmotståndare i C ligger lågt och aviserar att de kommer att rösta ja. Det gäller bland annat Åke Sandström från länet.

Och de skulle ha allt att vinna på att överge Maud Olovssons svekfulla linje i frågan, inte minst för sina eftermälen, och i stället ta armkrok med Ternström & Sellin och rösta nej till atomlobbyns otidsenliga förslag. De skulle bara behövas två-tre röster till. Numera finns ju billigare, smartare och säkrare alternativ till kärnkraften som är beprövade. Det gäller inte bara i vårt land utan också över hela världen. Ifjol ökade vindkraften globalt med 37 500 MW (1 miljon watt) och solkraften med nära 7 500 MW. Kärnkrafts-kapaciteten på jorden minskade däremot med 1 800 MW.

Men här är Reinfeldt & Co mest angelägna att tillgodose de bolagsintressen som vill bygga upp en dyr och storskalig energiproduktion baserad på kärnkraft. Detta även om tekniken finns för stora energieffektiviseringar inom både metall- och skogsindustrin. Och det är bolag inom just dessa branscher som tillsammans har bildat Industrikraft AB som i sin tur har lierat sig med statliga Vattenfall. De kan på så vis räkna med stödpengar från både skattebetalarna och elabonnenterna. För investeringsviljans skull vill kärnkraftsindustrin ha ett begränsat skadeståndsansvar vid eventuella olyckor till skillnad från i Tyskland där obegränsat skadeståndsansvar gäller.

Den sittande alliansen är tydligen beredd att sälja ut säkerheten för människors hälsa och miljön genom att låta byga fast oss i ett kärnkraftssamhälle och öppna för uranbrytning. Håll dessa avsikter i minne inför höstens val.

Erik Danielsson (V)

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: