Bästa examenspresenten är framtidstro

”För vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra.” En välbekant slagdänga i examenstider. Tyvärr är inte arbetsmarknaden lika bra som studenterna. I år är det rekordmånga ungdomar som tar studenten, samtidigt som arbetsmarknaden är rekorddålig. Visst har världen drabbats av kapitalismens kris, men Sverige har också drabbats av borgerligt vanstyre. Regeringen har slösat pengar på att be till de som redan har istället för att finansiera åtgärder som skapar fler jobb och bättre välfärd.

Vi behöver inte se längre än till 1990-talet för att se vilka oerhörda effekter arbetslösheten har på de enskilda människor som drabbas och på samhället som helhet. Arbetslöshetens utanförskap kan förfölja människor under åratal och leda till stora sociala problem.

Vänsterpartiets mål är full sysselsättning. I Umeå vill vi göra sociala investeringar där en kommunal sysselsättningsgaranti för ungdomar är en viktig del. Att ge unga framtidstro istället för tid av arbetslöshet och utanförskap är alltid en bra investering både för människan och även samhällets ekonomi.

Samtidigt skapas de bästa förutsättningarna för att bekämpa arbetslösheten genom en rödgrön regering. De rödgröna överenskommelserna bygger på som syftar till att öka sysselsättningen och ställa om Sverige till ett mer miljövänligt samhälle med förstärkt välfärd.

Vi i Vänsterpartiet anser att den bästa examenspresenten vi kan ge till ungdomarna är framtidstro. Möjlighet till ekonomisk och social trygghet genom jobb och studier. För den presenten har politiken ansvar.

Tamara Spiric, gruppledare (V)

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: