För regeringen går krig före miljön

I alliansens Sverige är stöd inte givet alla företag i kris. Heter bolaget Volvo Lastvagnar, Umeverken, med halverad arbetsstyrka och hot om utlandsflytt blir det nobben. Näringsminister Maud Olofsson (C), har inte ens tid, trots att hon ofta besöker länet, att möta de uppsagda och kvarvarande anställda på Volvo.

Som skäl för att inte stödja fabriken säger hon helt enkelt, att ingen vill köpa deras lastbilar. Volvo tillverkar fordon som är behövliga för vägtransporter världen över, men de måste ställas med ny teknik bl. a. för nya bränslen och utsläppskrav om vi ska klara klimatet och en framtida oljebrist. Den utvecklingen kräver stöd.

Heter företaget SAAB Aerosystems med kopplingar till brittisk och amerikansk vapenindustri är det dock inga problem. De tillverkar ju ett stridsflygplan, JAS 39 Gripen, som visserligen ingen vill köpa, men försvarsminister Sten Tolgfors (M), säger utan knussel och mandat från riksdagen, att visst går det ställa upp med 50 miljarder till eller mer för   vidareutveckling av planet och dess vapensystem. Sveriges största industrisatsning ska ju förlängas bort mot 2040. JAS Gripen måste ju NATO-anpassas för den internationella marknaden. Det kan gälla beväpning med uranvapen, tankning i luften och uppdrag i fjärran konflikthärdar som Afghanistan.

Det är tydligt att för vapen så spelar det ingen roll för regeringen om de kan säljas eller inte. Den militär rustningsindustri ges företräde när våra skattepengar till industrin ska fördelas. Det liknar gammal högerpolitik. Vi behöver en regering som ställer allas välfärd, klimatarbetet och alliansfriheten högst på dagordningen. Då måste vi välja rödgrönt nästa år.

Erik Danielsson (V)

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: