Provocerande NATO-övning i samband med 200-årsfirande för fred

I en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) ställer Erik Danielsson (V) frågan hur Umeå kommun förhåller sig till NATO-övningen utanför Luleå i juni. (Läs mer)
Under detta år firar vi 200 år av fred i landet och det gäller särskilt för Västerbotten och Umeå kommun där de sista striderna utspelades. Det sker därför en rad kulturaktiviteter på temat den långvariga freden.

Den 8-16 juni planerar även North Atlantic Treaty Organization (NATO) en stor militärövning för tio medlemsländer i det inre av Bottenviken vid Luleå. Att vi i firar 200 år av fred samtidigt som NATO:s krigsallians tillåts öva i närheten är motsägelsefullt och provocerande.  

Tusentals soldater samt stridsflygplan och fartyg deltar. Sverige upplåter, utan att vara medlem i NATO, genom vår alliansregering mark, luft och vatten för övningarnas genomförande. I samband med övningen kommer ett hangarfartyg med flygplan som kan bära både uran- och atomvapen passera genom Kvarken nära vår kommuns kust.  

– Om vi menar allvar med 200-årsfirandet för fred bör vi även arbeta för fred idag, då vi har chans att påverka. Det innebär att vi måste ta avstånd från NATO:s krigsallians, säger Erik Danielsson (V).


Läs interpellationen här.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: