Regeringenmåste sluta spara pegar på försäkringskassan

Vi har i dagarna kunnat läsa att 30 000 pensionärer inte har fått bostadstillägg på över en månad och att 10 000 pensionärer inte fått bostadstillägg sedan i maj (läs mer)

Väntetiden för enstaka dagar med föräldrapenning uppgår till åtta veckor. Att handläggningstiderna på försäkringskassan har blivit väldigt långa under sommaren beror, enligt kassan på omsorganisation, nya reformer och personalbrist.

Jag och Vänsterpartiet menar att väntetiderna har blivit orimliga och att regeringen måste införa en garanti där medborgare har rätt till beslut i sitt ärende och eventuell utbetalning inom 30 dagar. Vid försenade utbetalningar ska försäkringskassan vara skyldig att betala dröksmålsränta och efter två månader borde skadestånd utgå som plåster på såren.

Efter 30 dagar ska pengarna finnas på kontot eller beslutet i brevlådan. Många pensionärer eller sjuka har inga besparingar. En försenad utbetalning eller lång väntan kan innebära att man inte har råd att köpa mat eller betala hyran.

De senaste året har regeringen dragit ner 1,1 miljard kronor på försäkringskassans förvaltning. Vänsterpartiet menar att regeringen är skyldig att se till att kassan får tillräckliga resurser så att de försäkrade får sina rättmätiga pengar i tid.

Högerregeringen måste sluta spara pengar på försäkringskassan.

Liselotte Olsson
riksdagsledamot (v)

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: