Okategoriserad

Vänsterpartiets bokslut 2007

Vänsterpartiets frågor under 2007. Självklart har det kretsat kring en rättvisare fördelning, jämställdhet, urholkningen av välfärden genom privatiseringar, en bättre personalpolitik och kommunens avsaknad av en offensiv miljöpolitik.
Vi redogör för hur vi har agerat i andra viktiga frågor, vilka motioner vi lämnat in samt arbete i nämnderna (läs mer)

Här kan du klicka på någon av de nämnder och styrelser som Vänsterpartiet arbetar i och kort läsa vilka frågor vi drivit.

Längre ner på sidan finns alla motioner och interpellationer som Vänsterpartiet lämnat in under 2007.

Globalisering och forskningsutskottet

Jämställdhetsutskottet

För- och Grundskolenämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Socialnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Tekniska nämnden

Byggnadsnämnden

Kulturnämnden

Fritidsnämnden

Holmsund-Obbola kommundelsnämnd

Sävar kommundelsnämnd

Hörnefors kommundelsnämnd

Bostaden

Följande motioner har vi lämnat in… :

  • Köp varor som gynnar ekonomisk och social utveckling (Umeå fairtrade city)Motionens huvud att-sats bifölls av KF efter en del om och men. Kommunen kommer att arbeta in etiska krav i sin upphandlingspolicy och ansöka om att bli Fair Trade city. Nu har vi en stor uppgift att bevaka och arbeta för att beslutat också blir verklighet. Ett ytterligare plus har varit de många goda kontakterna med olika människor och organisationer som är aktiva i dessa frågor.
  • Gratis kollektivtrafik till umeborna när luftkvaliten är dålig Följ Helsingfors modellen! – är vårt krav. Motionen behandlades i januari 2008. Det blev nej i KF.
  • Heltid skall vara norm även i privat äldreomsorg Det har blivit allt mer tydligt att de privata bolagens lägre kostnader och konkurrens medel vid drift av äldreboenden är en sämre personalpolitik. I Umeå kommun gäller heltidsnormen, även om kommunen har långt kvar till att uppfylla den. Kommunen bör inte kringgå goda personalpolitiska mål genom privatisering att även ställa krav om heltidsnorm vid upphandling av verksamhetsdrift. Behandlas under 2008.
  • Inför Marxtaxa, gratis barnomsorg för alla hushåll som tjänar < 20 000kr 10 % av Sveriges barn lever under fattiga förhållande. Vänsterpartiet vill utjämna klasskillnaderna i samhället och underlätta för de fattigaste. Därför ville vi befria de som har det sämst ställt från avgifterna i förskolan, men vi fick inget gehör i KF.
  • Gör 9 november till Umeå kommuns integrations- och jämlikhetsdagDe rasistiska krafterna vinner mark i Sverige. Umeå har varit rätt så förskonat, men det finns inga garantier för framtiden. Därför ville vi att kommunen skulle inrätta en årlig integrations och jämlikhetsdag, för att lyfta det positiva. Det blev ett nej i KF.

… dessa Interpellationer och enkla frågor har vi ställt:

  • Vad händer med skolan och demokratiprocessen på Ålidhem?
  • Hur är tillgången på skolsköterskor och kuratorer på kommunala/fristående skolor?
  • Hur är det med kvalitén fritidshemmen i kommunen (planeringstider och gruppstorlek)
  • Umeå behöver en jämställdhetsförskola
  • Är Bostaden beredd att hjälpa våldsutsatta kvinnor?
  • Temafullmäktige om urholkningen av den kommunala gymnasieskolan pga. friskolor
  • Varför släpper kommunen greppet om miljövänliga bussar?
  • Avgiftsfri kollektivtrafik för barn, ungdomar, pensionärer
  • Gör kollektivtrafik mer attraktiv och tillgänglig och bygg ut pendlingsparkeringer
  • Fler livsmedelsmarknader på västra Ersboda?
  • Klimatkommunen/minska utsläppen
  • Vattnets värde i Umeå
  • Medborgarnas utsatthet för buller
  • Bygg energisnålt på Ön
  • Sanering av mark ovanför Forslunda, vem bär ansvaret?
  • Statsbudgetens påverkan på Umeå Kommun
  • Hur ser det ut med hel- och deltider på det senaste årets nyanställningar?

Globalisering och forskningsutskottet

Vänsterpartiet har drivit frågor om integration och internationalisering utifrån den egna befolkningen. Vi har en rik befolkning med varierande bakgrund och erfarenhet. Vi bör använda oss av dem som finns i kommunen för att jobba internationellt. Många invandrade i kommunen har kunskapen om andra länder exempelvis Kurdistan och Kina, genom dessa personer skulle kommunen kunna utveckla utbyte och demokratiprocesserna med dessa länder.

Vidare har Vänsterpartiet arbetat för att gå från flyktingmottagande till integrationsarbete i kommunen, där delaktighet är ledordet.


Jämställdhetsutskottet

Vänsterpartiet anser att utskottet bör få en mer aktiv roll när det gäller att granska de kommunala besluten utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Tyvärr har inte 2007 varit något framgångsrikt år ur den aspekten, socialdemokraterna och de borgerliga valde att avskaffa kommunens jämställdhetspolicy med löften om ett nytt dokument som än inte har sett dagsljuset. Vi ser det som en försvagning av utskottet politiska tyngd. Samtidigt har kommunen en del duktiga tjänstemän på området som håller arbetet levande trots politisk svaghet.

Vänsterpartiet vill att jämställdhetsutskottet utvecklas till mer än ett alibi, och ges tyngd vid remissyttrande över byggplaner etcetera. Ett sätt kan vara genom tydligare skrivningar i kommunens reglemente. Vi har också drivit att jämställdhetsutskottet skall uppfölja och granska heltidsnormen utifrån ett jämställdhetsperspektiv, vilket också skall genomföras. Jämställdhetsperspektiv måste vara en ledstjärna i kommunens politiska beslut, och dit är det ännu långt kvar.


För- och Grundskolenämnden

I Vänsterpartiets alternativ budget för 2008 som vi lade i juni 2007 utgick vi till stor del från utvecklingsbehoven på för- och grundskoleområdet. Läratäthet

Lärartäthet

Barngrupperna i skolan

Feministiskt självförsvar

Jämställdhetsförskola

Skollokalutredningen

Läratäthet

Vänsterpartiet ville ha en högre lärartäthet, vilket är en förutsättning för en bra kunskapsskola. Vi hade en finansiering för att öka lärartätheten från 8,3 till 8,5 lärare per 100 elever i vårt budgetförslag. Tyvärr fick vi inget gehör i KF. Senare lade de borgerliga in en motion om att minska klasstorlekarna på högstadiet. Vi biföll den motionen eftersom en förutsättning till att ha mindre grupper är en hög lärartäthet. Nu hoppas vi bara att vår nyvunna majoritet håller i sig vid nästa budget. Att de borgerliga också är beredda att finansiera denna reform, för utan extra pengar blir detta beslut verkningslöst. Samtidigt stödde vi också nämndens förslag om en framsynt personalpolitik där 15 Mkr skulle investeras för att säkerställa kvalitativ personalsammansättning över åren, tyvärr var vi det enda partiet som i KS stod bakom nämndens begäran.

Barngrupperna i skolan

Vänsterpartiet ser att det uppsatta målet att minska barngruppernas storlek i förskolan inte kan uppfyllas med dagens budgetramar och dålig prioritering vid utbyggnad. Detta är beklagligt då minskningen av antalet barn per grupp med en bra personaltäthet är en viktig reform för kommunen. Därför ville vi skjuta till 8 mkr för att finansiera minskningen av gruppstorleken, men det fick inte gehör för. Vi drev och driver fortfarande på att kommunen måste prioritera i sin investeringsplan så att förskolorna främjas då vi har behov av 70 nya avdelningar. Flera andra projekt gör att kostnaderna för byggnationer skjuter i höjden. Under 2007 har byggindexet legat på 25 %. Vi menar att det är ansvarslöst från kommunen att inte prioritera och att sätta upp mål som på grund av svaga politiska beslut inte kan uppfyllas.

Feministiskt självförsvar

Vi har under året bevakat att beslutet att alla tjejer skall erbjudas att gå kurs i feministiskt självförsvar, som vi fick igenom tidigare år, följs. Tyvärr är vi inte riktigt framme än, även om det har fungerat väl på många skolor.

Jämställdhetsförskola

Efter flera års politisk kamp för att kommunen skall satsa på att utveckla sin jämställdhetspedagogik genom särskilda jämställdhetsförskolor, blir det äntligen av. Det är med glädje vi ser framemot att beslutet om två jämställdhetsförskolor i Umeå kommun skall bli verklighet. Vi jobbar vidare med att säkerställa att beslutet genomförs på bra sätt.

Skollokalutredningen

Kommunen håller på med en översyn av sina skollokaler. I år har beslutet fattats om Marieområdet och Ersboda. På Ersboda drev vi på att ha en sammanhållen högstadieskola för hela området, samt att Ersbodabarnen inte glöms bort till förmån för de välorganiserade Ersmarks föräldrarnas barn. Beslutet blev att åk 6 går till Ersängsskolan där hela området blir upptagningsområde i övrigt las inga skolor ner.

2005 beslutade s och c att lägga ner Ålidhemsskolan och bygga en ny högstadieskola på Tomtebo och Kolbäck. Beslutet har än inte genomförs så undre året har det varit många diskussioner. Vi har ställt oss negativa till en flytt av en befintlig välfungerade skola. Där har dessutom demokratiprocessen som utlovades inte ägt rum. Det visade sig också att allt skulle bli 90 Mkr dyrare än beräknat och att många i befolkningen är kritiska. S och c vidhöll dock sitt beslut.


Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Friskolor

Den kommunala gymnasieskolan

Lärlingsutbildning

Vuxenutbildningen

Kompanjonlärare och Musikskolan

Skolskjuts

Övrigt

Friskolor

Den viktigaste frågan för året har varit ansökningarna från de fristående gymnasieskolorna. Kombinationen av en kraftig elevminskning med en ökad etablering av fristående gymnasieskolor kan innebära att överskottet av antalet gymnasieplatser år 2011 uppgår till 3700. Förutom andra kända konsekvenser innebär denna överetablering mycket kännbara kostnader för kommunen. Vänsterpartiet menar attfriskolorna orsakar ett behov av en lokalbuffert.Vi har påpekat den stora generositet som råder vid friskolornas marknadsföring och undrade om inte friskolorna är överkompenserade. Vänsterpartiet anser att kommunen i första hand skall producera all utbildning själv.

Den kommunala gymnasieskolan

Nämnd och förvaltning lägger ner alltmer resurser på att de kommunala gymnasieskolorna ska vara det bästa alternativet. Det gäller i det korta perspektivet med att utveckla programmen utifrån de behov som finns. Men man utarbetar också strategier för att möta framtidens behov. Ombyggnaden av Dragonskolan är ett exempel på detta. Tyvärr räcker det inte. Med det regelverk som nu råder missgynnas kommunen och dess verksamhet undergrävs. Därför har Vänsterpartiet har yrkat på att kommunfullmäktige i sina mål utarbetar en plan och anslår ekonomiska medel för att möta den hårdnackade konkurrensen från de fristående gymnasieskolorna. Detta fick vi avslag på i nämnden.

Lärlingsutbildning

KFUM fick tillstånd till att starta lärlingsutbildning under förutsättning att den ger högskolebehörighet, vilket vänsterpartiet tillstyrkte. Övriga ansökningar röstades ned.

Vuxenutbildningen

Inom komvux råder nu en efterstyrd upphandlingsmodell. Vilket innebär att kommunen upphandlar ramavtal med olika leverantörer och individens efterfrågan styr val av utbildning och utbildningssamordnare. Vänsterpartiets mening är att restriktivitet ska råda när det gäller extern upphandling. Upphandling bör endast ske när det inte finns någon kommunal kapacitet.

Kompanjonlärare och Musikskolan

Musikskolan har fått minskade medel. Vänsterpartiet var emot detta då vi vill ha en musikskola för alla, där vi menar att 1,5mkr skall tillskrivas musikskolan från KS. Vi ville också införa ett system med kompanjonlärare. Det innebär att alla barn i åk 2 och 3 på grundskolan får ta del av musikskolans utbildning genom att musikskolans lärare är ute på skolan. På så vis ville vi bredda musikskolan genom att fler barn får upp ögonen för det fantastiska musiken kan vara som en fritidssysselsättning.

Skolskjuts

Vänsterpartiet har slutligen fått gehör för möjligheten till skolskjuts till två olika adresser på grund av delad vårdnad. Detta ärende var aktuellt under förra mandatperioden och då var det endast Vänsterpartiet som tillstyrkte detta.

Övrigt

Från kvalitetsutvärderingarna kan vi läsa att nöjdindex på de kommunala skolorna har stigit. Det målinriktade arbetet mot kränkningar har gett resultat. Kränkningar är vanligare på de fristående gymnasieskolorna.

Arbetsbelastningen för elever är mycket ojämn, då prov och inlämningsuppgifter koncentreras, vilket Vänsterpartiet ser kritiskt på. Nu skall förvaltningen se över detta.


Socialnämnden

Vänsterpartiet har arbetat aktivt och lagt förslag och synpunkter, framförallt kring jämställdhet, personalens arbetstider och anställningsvillkor samt brukarnas behov. I ett antal fall har vi reserverat oss, framförallt när det gällt privatiseringsfrågor.

Socialnämndens ekonomi var svag, Vänsterpartiet stod bakom en begäran om extra anslag till nämnden, som först KS/AU inte beviljade, men efter omprövning, bland annat på grund av Vänsterpartiets kritik, så fick nämnden 12 mkr extra.

Vi ställde oss i juni bakom en aktivitetsplan för sänkta kostnader på 40Mkr, eftersom vi inte hade någon alternativ budget att luta oss emot och dels för att ett antal av åtgärderna ansågs relevanta. De var exempelvis ändrade former för boenden och effektiviseringar genom förebyggande åtgärder samt bättre stöd på hemmaplan inom individ- och familjeomsorgen.

Partiets budgetförslag för 2008 gav 20 mkr mer än socialdemokraternas och borgarnas förslag, med det i ryggen hävdade vi i ett särskilt yttrande (och en insändare) att aktivitetsplanen under 2008 hade kunnat ändras så att personalminskningar på vissa områden skulle kunna undvikas, och utrymmet för behovsökningar hade varit större.

Fritt val

Privatiseringar

Fritt val

Vänsterpartiet har gått emot att införa fritt val inom äldreomsorgen, men socialdemokraterna och borgarna var ense. Detta kommer att följas upp under början av 2008 med en motion från vänsterpartiet gällande reellt brukarinflytande mellan omsorgsgivare och brukare.

Privatiseringar

Vad gäller privatiseringsfrågan så har Vänsterpartiet försökt driva ett konsekvent försvar av verksamheten i kommunal drift, vi vill utveckla den egna verksamheten. Vänsterpartiet har dessutom hela tiden framhållit att det är viktigt att kommunen i sina avtal med entreprenörer skall ha med samma personalpolitiska mål och mätningar som kommunen har för de egna anställda, annars är det ett konkurrensmedel som är missvisande. Det kan ju ses som en viss acceptering av privat driften, men är ett sätt att konkret diskutera personalvillkoren inom omsorgerna, vilket socialdemokraterna är sårbara för. Just personalvillkoren i omsorgerna har följts upp med en motion till kommunfullmäktige som begär att kommunen skall kräva samma personalpolitiska mål hos entreprenörerna som i den egna verksamheten.

Efter att kommunen fått erfara hur en entreprenör misskött sig fick inteAttendo Care fortstätta driva två äldreboende, beslutade en enig nämnd hösten 06. Vi hävdade därefter att man borde lära av detta och att inte privatisera mer, men socialdemokraterna, Miljöpartiet o borgarna beslutade om att lägga ut det nybyggda Marielund på entreprenad. Vi reagerade på detta genom insändare.


Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Nämnden har bland annat varit med i samråd kring bestämmelserna om nya vattenskyddsområdet på Vindelälvsåsen. Vänsterpartiet hävdar alltid att vattenintresset ska gå före annat, som enskildas intressen att bespruta eller tvätta bilar på grusåsen. Reglerna skärptes efter vårt överklagande.

Vänsterpartiet har haft som mål att vara aktiv i yttranden om detaljplaner etcetera för att tillgodose att stor miljöhänsyn tas. Ett exempel är i yttrande över detaljplan för kv. Hunden nedanför Lasarettsbacken, vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget då det innebär att miljökvalitetsnormen för luftkvalitet och riktvärden för bulle inte kommer att klaras. Skyddsavståndet på 100 m till Statoils bränslestation respekteras heller inte i planen. I detaljplanen till närliggande kv. Uttern 2, Umeå Östra, saknas beskrivning om hur kraven i miljökvalitetsnormen för utomhus luft klaras, vilket Vänsterpartiet kräver skall redovisas.

Vidare har vänsterpartiet drivit frågan kring vindraftens utveckling, speciellt i områden som är kustnära.

Åtgärdsprogram med pumpning av förorenat från grundvatten i åsen till Kullabäcken blir aktuell, men ingen filtrering i vattenverket, som vänsterpartiet förutspråkat, förorenaren betalar. Vänsterpartiet har särskilt begärt denna information

Gällande lokala miljömål har Vänsterpartiet drivit att medborgarnas framkomlighet med cykel och gång ska i första hand främjas. I andra hand ska resande med kollektiva färdmedel gynnas och i sista hand bil-användning. Vidare har vänsterpartiet drivit att allmänhetens tillgång till sjöar och stränder skall öka samt att vi skall ha levande sjöar och vattendrag.


Tekniska nämnden

Färdtjänsten centraliserades till Umeå, från Hörnefors och Sävar till en ny organisation, vilket Vänsterpartiet ansåg vara negativt då avstånden från brukarna blev längre.

Vi har också bevakat att ett av våra bidrag till bugetuppgörelsen 2007- miljöbilspoolen verkligen blir av. Arbetet är i gång och det är glädjande.


Byggnadsnämnden

Umeå Östra resecentra

Badhuset

Öbacka strand

Ålidhem

Parkeringsgaraget i centrum

Ön

Övrigt

Umeå Östra resecentra

Under våren drev Vänsterpartiet i ett stort opinionsarbete för att ingången till centrat skal vara på markplan och inte i en tunnel under Holmsundsvägen. Vi ville att vägen skulle grävas ner istället. Vi tillfrågande ca 450 personer hur de vill ha det, 82 % stödde våran linje. Tyvärr röstade socialdemokraterna och borgarna igenom tunnelalternativet. Vänsterpartiet anser ändå att vi gjorde ett bra jobb där många kamrater var aktiva och där vi träffade många medborgare och etablerade en fråga.

Badhuset

Vårt alternativ är Öbackastrand. Närheten till det nya resecentrat är ett plus och även möjligheten att bygga ut och utveckla. Även användbart på ett helt annat vis den varma årstiden med exempelvis möjlighet att anlägga utomhusbad i älven. Lokaliseringen mitt i stan är ogenomtänkt och felaktig samt kommer att öka trafiken i centrum.

Öbacka Strand

Vänsterpartiet sade nej till exploatering. Orsakerna var bland annat bullret från flera bullerkällor som biltrafik, tågtrafik och helikoptrar. Det är bättre för Umeå med verksamhet som har nytta av snabba kommunikationer i området med tanke på närheten till resecentra och Botniabanan. Vårt förslag ger dessutom möjlighet att lämna större del av parken som grönområde. Kontors- och företagsverksamhet kan utformas så att platsen blir mer av ett område för alla. Vi motsatte oss också att kommunen lät Sävar såg gå fria från saneringsansvaret på området trots att lagen är tydlig- den som har förorenat marken skall betala för saneringen.

Ålidhem

Vänsterpartiet lyssnat in vilka åsikter Ålidhemsborna har om sin stadsdel och kommer att använda den kunskapen vid framtida projekt på Ålidhem. Vi har inte stött förslaget att bygga en Lidl på parkeringen vid Ålidhems centrum, vilket skulle urholka den befintliga byggnaden och samtidigt öka trafikarbetet, vilket inte är positivt för miljön. En etablering av ytterligare en mataffär i området försvårar också för Tomteboområdet att få en egen livsmedelsbutik. Under året har 1 Mkr använts till förfining av utomhusmiljön, pengarna som vi fick igenom. Under 2008 kommer vänsterpartiet att lämna in en motion om utveckling av Ålidhem som stadsdel.

Parkeringsgaraget i centrum

Vänsterpartiet säger nej till parkeringsgarage under rådhusesplanaden på grund av att det skulle öka trafikarbetet. Vi måste försvåra för bilen och styra över till kollektivtrafik om miljön skall bli bra.

Ön

Vänsterpartiet i byggnadsnämnden gick fram med följande förslag:

  • Hög exploatering för att åstadkomma så låga hyror som möjligt och för kunna bekosta broförbindelser (gång och cykel) över till stan. Även för att åstadkomma den förtätning av staden som vi har lagt fast som mål tidigare. Detta bland annat av miljöskäl.
  • Väldigt lite biltrafik. Bra kollektivtrafik och bra broförbindelse för cykel och gående.
  • Lågenergihus med inriktning mot passivhus.

Samtliga partier utom kristdemokraterna och miljöpartiet som ställde sig bakom. Vi fick inte igenom kravet på förbud mot parkering och parkeringsmöjligheter endast på fastlandet.

Övrigt

Vänsterpartiet har aktivt följt processen när det gäller nyetablering på Sandåkern och Gimonäs.Kulturnämnden


Kulturnämnden

En utredning om filmen i Umeå tillsattes och resulterade i att anslaget för filmfestivalen dras tillbaka, pengarna finns istället tillgängliga för filmens utveckling. Vänsterpartiet har drivit att det skall finnas icke-kommersiell bioverksamhet i centrum, förslagsvis i Royals gamla lokaler.

Offentliga träffar har genomförts under hösten med olika tema. Målet var att förankra Kulturhuvudstad 2014 hos Umeåborna och få igång en diskussion om hur det ska se ut.

Kulturnämndens anslag för offentlig konst har ökats från 800 kkr till 1500 kkr under året. Tidigare gällde den så kallade 1 – procentsregeln, vid nybyggnationer ska en procent av kostnaden läggas på konst och utsmyckning. Tyvärr byggs inte så många offentliga byggnader, så regeln ändrades. I slutet av hösten togs nämnden beslutet att köpa in ”Standing man” en staty av Sean Henry. Denna staty kostade 810 kkr.

I budgeten för kommande år finns en tydlig inriktning att stärka det befintliga kulturlivet och att uppmuntra till nya konstellationer, festivaler och idéer.


Fritidsnämnden

Fritidsgårdarna har övergått till fritidsnämnden, vilket vänsterpartiet varit positiva till. Det är viktigt att fritidsgårdsenheten även fortsättningsvis kommer att arbeta efter Umemodellen. Då det fanns ett beslut från socialnämnden att ungdomens hus skulle läggas ut på entreprenad har fritidsnämnden tagit i beslut att själv driva verksamheten de närmaste tre åren. Givetvis ser Vänsterpartiet helst att ungdoms enheten hos Umeå Fritid driver ungdomens hus även i fortsättningen.

Vidare arbetar Vänsterpartiet i fritidsnämnden för att verksamheten skall göras tillgänglig för alla, att ungdomsinflytandet ska öka (genom in:direkt, tycka m.m.) samt att resurserna skall användas där de bäst behövs (ex. utsatthet).


Holmsund-Obbola kommundelsnämnd

Vänsterpartiet har aktualiserat frågan om säkra transporter (skolskjutsar). Vidare har vi ställt oss negativa till införandet av vårdnadsbidrag i kommunen. Kommundelen har som resten av kommunen för få platser i förskolan, varvid fler avdelningar skall tillskapas. Skolan tappar elevunderlag, dels till friskolor men även på grund av mindre barnkullar. I framtiden kommer en F-9 skola att byggas.

Holmsund-Obbola har samma lärartäthet som Umeå kommun, men direktiven säger att den ska minska. Detta är vänsterpartiet mycket negativa till.

Vänsterpartiet har varit positivt till en utveckling av kommundelen, men inte med bekostnad av att skärgården exploateras hårt. Vänsterpartiet har också varit positivt till att fler hyresrätter tillskapas i kommundelen.


Sävar kommundelsnämnd

I Sävar har Vänsterpartiet arbetat för att bibehålla god standard inom skola, vård och omsorg. Detta genom att stötta arbetet med att jobba preventivt i kommundelen, exempelvis kontaktas alla 80 åringar för att få information om vilken hjälp som finns att tillgå i kommunen. Vidare har Sävar väldigt få sjukhusnätter eftersom plats finns på korttidsboende. Vänsterpartiet stöttar idén om ett mobilt team med sjukgymnaster och arbetsterapeuter som besöker de äldre i kommundelen. Vänsterpartiet har aktivt motsatt sig införandet av vårdnadsbidrag, vilket också blev nämndens beslut.

Det finns problematik inom skolområdet då elevunderlaget i den utdragna kommundelen sviktar, liksom ökad pendling till friskolor inne i Umeå. Det har funnits problem med trafiksituationen på Sävar skola, vilket nu skall vara åtgärdat.

Vänsterpartiet har ställt sig positiva till att en tjänst som ungdomsombud tillskaffats samt att det finns ett fungerade ungdomsråd, liksom en öppen lokal som fångar upp arbetslösa ungdomar med socialtjänstens personal.


Hörnefors kommundelsnämnd

Ett av de viktigare besluten var att återta äldrevården (solgården) från en entreprenör till kommundelen efter att entreprenören misskött sitt uppdrag. Vänsterpartiet var givetvis positivt till att kommundelen tog sitt ansvar för gemensam välfärd, eftersom vi anser att vårdföretag inte skall göra vinst på skattemedel.


Bostaden

En av de stora Bostadspolitiska frågorna har varit utvecklingen av Ön. Vänsterpartiet har drivit att Ön bör utvecklas så att många människor har möjlighet att bo på denna vackra och vattennära miljö. Med mer bostäder på Ön tror vi också att området kan bli en mycket attraktiv miljö att vistas och flanera i för fler övriga Umebor än idag. Vi har också drivit att byggande på Ön bör ske med stora miljöhänsyn. Givet att detta kommer att bli ett oerhört attraktivt bostadsområde är det avgörande att Bostaden har en stor del lägenheter, eftersom det annars kommer att bli ett reservat för välbeställda människor.

Bostaden har också genomgått ett VD-byte. Vi har i den processen slagit vakt om betydelsen av att Bostaden är demokratiskt ägt, något som innebär ökad insyn och ökat engagemang för kommunens invånare, och i detta fall möjliggjort en kritisk debatt kring ledarfrågor som aldrig hade kunnat uppstå kring en privat hyresvärd.

Kopiera länk