Vänsterpartiet vill bygga energisnålt på ön

När bebyggelsen på ön planeras är det viktigt att bygga hållbart, därför vill vänsterpartiet att husen som byggs ska vara energisnåla (läs mer)

Husen skall vara energisnåla, det åstakommer man genom att isolera husen väl vilket leder till att värme från den aktivitet som finns i huset stannar kvar.

Samhället måste ta ett ansvar för energianvändningen och den globala uppvärmningen, vi måste minska vår energiförbrukning. Det är därför helt rimligt att vi också ställer krav på nyproducerat boende. Forskning visar att energiförbrukningen i dessa typer av bostäder minskar till mindre än hälften jämfört med konventionella bostäder.

Så vad är då så speciellt med passiva hus? Framförallt det faktum att alla värmealstrande apparater som finns i ett hushåll delvis tar över rollen som värmekällor. Även de personer som bor i hemmet är ideala värmekällor då våra kroppar ständigt utstrålar värme.

För att allt ska fungera krävs några ganska enkla tekniska grepp. Med stora fönster mot söder strålar solljuset in under framförallt årets kalla månader och värmer upp huset inifrån, samtidigt som små fönster mot norr minskar värmeförlusten. Välisolerade golv, väggar och tak gör att mycket värme bibehålls i huset.

Så genom att bara konstruera lite smartare är alltså mycket vunnet på vägen mot minskad energianvändning. Detta är till förmån för allas vår miljö och ett steg på vägen mot minskad klimatpåverkan och en bättre hushållsekonomi.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: