Minska biltrafiken i centrala stan

Att minska biltrafiken i Umeå är viktigt, ett sätt kan vara genom att stänga av endel av Storgatan i centrala stan, anser Vänsterpartiets Eva Nordberg (läs mer)

 

En attraktivare stadskärna med mindre biltrafik och trevligare gångstråk tror jag alla tjänar på, såväl Umeåbor som miljön. Storgatan är en sådan gata som har potential att utvecklas till en fantastisk gågata. Storgatan har genomgått en ansiktslyftning där kommunen satsade på ett smalare körfält och bredare trottoarer. Denna utvecklig skulle också kunna förädlas vidare, för ytterligare minskad biltrafik och ökad gångtrafik.
Tänk att kunna spatsera utmed de gamla träbyggnaderna på södra sidan Storgatan under mysig höstbelysning, eller att sommartid njuta av att sitta på en av många uteserveringar längs denna gata utan att störas av högljudd biltrafik.

Detta skulle vi kunna uppnå genom att stänga av Storgatan mellan parkeringshuset Parketten och Åhlénshuset (Vasagatan). Det är dags att skapa ett samhälle som är byggt för människor och inte för bilar. I dagsläget kan det många gånger löna sig att ta bilen istället för att åka kollektivt, cykla eller promenera. Se till exempel hur cykellösningen ser ut på våra köpcentra, alldeles för ofta hamnar cyklister och
gångtrafikanterna på parkeringen, vilket kan leda till olyckor, medan det kan kännas tryggare att komma skyddad i en bil. Så här tycker jag inte att det skall se ut. När kommunen utvecklar och bygger nytt måste vi tänka nytt, vi måste underlätta för dem som tar ansvar för miljön och väljer andra färdsätt än bil. Därför ska kollektivtrafikslösningar och cykelvägar vara prioriterade medan biltrafiken numer bör komma i andra hand.
Ett sätt att prioritera detta i centrala stan är att göra om Storgatan till en bilfri gata, och ge utrymme för att utveckla den bilfria innerstaden.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: