artikel

Umeå kommun vill pressa IT-kostnaderna med fri programvara

Tamara Špirić, gruppledare:

-Kommunens IT-kostnader bör kunna minskas med fri programvara, sk öppen källkod. Då kan vi lägga mer pengar till skolan och sociala, i stället för att betala dyra avgifter till globala dataföretag. (Läs mer)

Umeå kommunfullmäktige röstade för V:s förslag att det ska utarbetas en plan för hur IT-kostnaderna kan minskas genom att använda öppen källkod. Vänsterpartisterna är mycket nöjda att de fick stöd för sitt förslag, de vill att den offentliga sektorn ska gå före och vara ett föredöme på området.

-Vi vill ha detta för att pressa kommunens IT-kostnader, men det kan också bidra till att stimulera lokalt och regionalt företagande, påpekar Špirić.

Vänsterpartiet har i riksdagen föreslagit att alla statliga myndigheter ska övergå till datasystem med öppna källkoder, och det är på gång på vissa håll. Exempelvis så Rikspolisstyrelsen har redan påbörjat detta.

I Danmark finns beslut om att de offentliga myndigheterna senast den 1 januari 2008 ska ha gått över till öppna källkoder och öppnade standarder. Där bedöms det leda till en besparing för statskassan med 500 miljoner kronor.

-Jag vet att kommunens IT-verksamheter följer utveckling, nu har vi beslut i kommunfullmäktige som säger att det är bara att jobba vidare och ta fram en ordentlig planering, avslutar Tamara Špirić.

Kopiera länk