Pressmeddelanden

Kittet i välfärden avgiftsbeläggs – Umeås social och ekonomiskt utsatta får betala

PRESSMEDDELANDE

2017-08-16

Enligt ett tjänstepersons förslag i Individ- och familjenämnden och Äldrenämnden ska prioriteringar göras där konsekvenserna bland annat är högre egenavgifter för den enskilde. Förslaget är exempelvis att första hembesöket av arbetsterapeut samt intyg för bostadsanpassningsbidrag ska avgiftsbeläggas. Ingen förskrivning som inte finns inom ordinarie sortiment ska godtas samt att kostnaden för förskrivning av elrullstol läggs på den enskilde i vissa fall. Vänsterpartiet kommer kraftfullt att reservera sig mot dessa förslag då det slår mot personer med de lägsta inkomsterna och störst behov till följd av funktionsvariation, sjukdom eller åldrande:

– Dessa förslag skulle vara att abdikera från välfärdsuppdraget och en tydlig konsekvens av att S/MP har lagt en nedskärningsbudget, säger Ulrika Edman, gruppledare/ledamot i Individ- och familjenämnden.

– Utifrån kommunens ökade skuldberg och i ivern att effektivisera skulle det vara de mest socialt och ekonomiskt utsatta som får betala för välfärdstjänster vi gemensamt redan betalat via skattsedeln. För den med sjukersättning eller låg pension är det ej självvalda utgifter och resultatet kan mycket väl vara att de med stora behov avstår från insatser, säger Åsa Bäckström, ledamot Äldrenämnden (V)

Kontakt:
Ulrika Edman, gruppledare/individ- och familjenämnden (V)
E-post: [email protected]
Tel: 073-843 0107

Åsa Bäckström, Äldrenämnden (V)
Epost: [email protected]
Tel: 070-202 95 12

Kopiera länk