Pressmeddelanden

Skyddat boende för våldsutsatta i kommunal regi

PRESSMEDDELANDE S OCH V
15-10-06

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet presenterar idag startskottet för ett skyddat boende i Umeå kommun som ska drivas kommunalt enligt Socialstyrelsen riktlinjer, vilket innebär utbildade socionomer med kompetens om våldets mekanismer samt praktiska konsekvenser, att kunna ta emot våldsutsatta och deras barn dygnet runt året runt samt särskilda skyddsanordningar så som skalskydd.
Definitionen av skyddade boenden idag är otydlig och de allra flesta drivs i ideellt via kvinnojourer och andra. Skyddat boende är en term som ofta används i praktiken men som inte förekommer i svensk lagstiftning. Idag finns ett uppdämt behov av platser för våldsutsatta.
I budgetöverenskommelsen mellan V och regeringen görs en satsning på 25 mkr år 2015 och 100 mkr/årligen till kvinnojourerna under 2016-2017, vilket är bra men inte tillräckligt för att möta det skyddsbehov som män våld mot kvinnor orsakar.

– Ett skyddat boende för våldsutsatta en absolut grundläggande hörnsten i arbetet för våldsutsatta. Under lång tid har kommunen förlitat sig på ideella krafter och kan stoltsera med decennier av underlåtenhet, vilket vi nu gemensamt bestämt oss för att bryta, säger Ulrika Edman, gruppledare (V).

–  Av flera skäl ser vi ett stort behov av ett skyddat boende med goda säkerhetslösningar. Det handlar om att kunna möta kvinnor och barn med särskild hotbild men också att kommunen ska stå för ett högkvalitativt stöd när man lämnar en situation av våldsutsatthet, säger Andreas Lundgren, ordförande i Individ- och familjenämnden (S).

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill att Individ- och familjenämnden nu ska utreda förutsättningarna för hur detta ska se. Sedan blir ärendet en fråga för investeringsbudgeten när den ska fastslås av Kommunfullmäktiges budgetbehandling i juni.

– Vi vill titta på samverkansmöjligheter i Umeåregionen och länet i övrigt. Det här är en central jämställdhetsfråga och förhoppningsvis är vi många som ser vikten av att vi får ett skyddat boende på plats, avslutar Andreas Lundgren(S).

Kontakt:
Ulrika Edman, Ledamot Individ- och familjenämnden/gruppledare (V)
[email protected]
Andreas Lundgren, Ordförande Individ- och familjenämnden(S)
[email protected]

skyddat boende


Kopiera länk