Nyhet

V jämnade ut inkomstgapet

I snitt saknar en kvinna nästan 4500 kronor i månadsinkomst jämfört med en man. I en symbolisk aktion pekade Vänsterpartiet på denna stora inkomstklyfta.

Under eftermiddagen den 23 januari besökte Vänsterpartiets Tamara Spiric och Annika Herrström enheten Fenix på Tegs Äldrecenter och delade ut ett ”jämställdhetskuvert” innehållande 4 493 kronor till var och en av de kvinnor som då jobbade där.

Summan motsvarar det inkomstglapp som finns i genomsnittlig månadsinkomst mellan män och kvinnor i Sverige. Aktionen var ett sätt att lyfta upp denna fråga i rampljuset och visa att regeringen driver en politik som ökar skillnaderna. Inkomstklyftan har under den borgerliga regeringen ökat, bl.a. genom jobbskatteavdraget. Enligt uträkningar från Riksdagens utredningstjänst så har gapet i nettoinkomst per månad ökat med 779 kronor mellan åren 2006 och 2010. Vänsterpartiet menar att den politik som bedrivs av regeringen motverkar jämställdhet.

– Den borgerliga regeringens politik har lett till ökande inkomstklyftor mellan kvinnor och män. Det vill Vänsterpartiet ändra på och idag lät vi det hända, säger Tamara Spiric (V), kommunalråd i Umeå.

– Syftet med jämställhetskuvertet är att visa hur det skulle kunna vara om inkomsterna mellan kvinnor och män var jämnt fördelade, avslutar en nöjd Tamara Spiric.

Kopiera länk