artikel

Moderaterna fiskar i grumliga vatten

Moderaterna visar nu med all önskvärd tydlighet vilken sorts migrationspolitik man kommer driva de kommande åren. Istället för att ta tydlig ställning mot Sverigedemokraterna, väljer man istället att öppet flirta med deras främlingsfientliga politik. Detta framgår av en debattartikel på DN Debatt den 17 februari, undertecknad migrationsminister Tobias Billström. (Läs mer)

Billström skriver att Sverige slösar bort talang och ambition eftersom det finns stadsdelar i landet där färre än hälften av de arbetsföra invånarna har ett arbete. Vi håller med. Problemet är diskriminering, främlingsfientlighet och rasism, samt att de som kommer till Sverige inte får tillräckligt goda förutsättningar att leva ett bra liv här. Det är också ett resultat av klassamhället vi lever i. Dessa slutsatser drar dock inte Billström. Diskrimineringen i Sverige och de ekonomiska klyftorna nämns inte med ett enda ord i debattartikeln. Eftersom Billströms alla krav riktar sig mot invandrarna och flyktingarna verkar han istället mena att alla problem beror på dem.

Billström vill bland annat kunna dra tillbaka medborgarskap som givits genom brott, exempelvis mutor eller hot. Det går redan idag att döma någon som begår sådana brott. Vad detta förslag istället innebär är att man ruckar på en grundläggande rättsprincip om medborgarskapets okränkbarhet (Regeringsformen 2 kap, 7§). I praktiken skulle det skapa ett A- och B-medborgarskap, där de som fötts med ett svenskt medborgarskap är säkra, medan alla andra inte är det.

Dessutom vill Billström ta bort den så kallade EBO, principen om eget boende. Detta innebär att Moderaterna vill förhindra flyktingar att bosätta sig där de helst vill bo. Där de själva bedömer att de har en framtid, trots att Boverket i en rapport från december 2008 visat att flyktingar som fått välja sitt eget boende integreras bättre i samhället.

Vi måste starkt protestera mot Billströms främlingsfientliga inlägg. Det är skamligt att på detta sätt skylla Sveriges misslyckanden på invandrare och flyktingar som kommit hit i hopp om skydd och ett bättre liv. Vi vill uppmana till protest mot Billströms förslag och hoppas att även enskilda moderata politiker visar sitt missnöje. Sverigedemokraternas rasistiska politik ska förkastas, inte kopieras. 

Tamara Špirić (V)

Lasse Jacobson (V)

 


 

Se debattartikeln på Västerbottens Folkblad.

Billströms debattartikel på Dagens Nyheter.

Kopiera länk