artikel

När företagen gör vinst av skattepengar

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) undersökning föredrar 9 av 10 svenskar ökad kvalitet inom äldreomsorg, skola och sjukvård före sänkt skatt (läs mer)

Så många som 85 % kan tänka sig att betala högre skatt för att stärka kvalitén i sjukvården för alla. Det är tydligt att Sveriges befolkning vill slå värn om och utveckla den gemensamma välfärden.

Den svenska välfärdsmodellen bygger på att alla ska ha tillgång till en gemensamt finansierad skola, vård och omsorg. Vi betalar tillsammans för att samhället ska ta hand om de som behöver stöd, vilket vi förmodligen alla någon gång kommer att behöva. Det kan vara behov av dagisplatser, hjälp vid benbrott och stöd när vi blir äldre.

För mig är det därför orimligt att våra gemensamma tillgångar omvandlas till vinst i privata företag.

Därför är det viktigt att skilja på offentlig och privat drift. Offentliga sektorn skall drivas utan vinstintresse, vilket är motsatsen till de privata företagen. Grundidén med att driva ett företag är att verksamheten ska generera vinst. När välfärden flyttas över till privata företag tas vinstpengar ut från de medel som skulle ha gått till välfärdsverksamheten. Därför är det fullkomligt orimligt att kommunen väljer att styra över vår verksamhet till företagens värld – där huvudsyftet är att gå med vinst. I Umeå har vi idag flertalet privata fristående skolor, privata vårdföretag och andra företag som bedriver verksamhet inom välfärdssektorn. Denna så kallade konkurrens medför att den som syns mest och tillsynes är billigast vinner. Miljoner av välfärdspengar går ut till marknadsföringskampanjer istället för utveckling av verksamheten.

Jag menar att Umeå kommun ska vara bäst, inte nödvändigtvis billigast.

 

Eva Nordberg (v)

Kopiera länk