artikel

Var finns modet och viljan i jämställdhetspolitiken?

Jämställdheten har länge varit stark i Umeå. Medborgarna har varit engagerade och därför har även de förtroendevalda drivit frågor om jämställdhet (läs mer)

Tyvärr verkar det senare ha förändrats. Frågor som rör jämställdhet hamnar i skymundan och modet att driva jämställdhetsarbetet framåt verkar ha försvunnit. Istället får vi  som ger jämställdhet hög prioritet kämpa för att bibehålla nuvarande läge. Det finns bra och tydliga skrivningar i kommunens mål. Men det som tidigare varit självklart, som allas rätt till heltid, har nu blivit något vi måste bevaka för att det inte ska försvinna ur kommunens personalpolitiska mål.

I torsdags släpptes kommunens handlingsplan för jämställdhet. Det är en bra handlingsplan, om den används och blir en del av kommunens verksamhet kommer den leda framåt. Trots detta saknas en dimension i Umeås nuvarande jämställdhetspolitik och kommunens jämställdhetsarbete.

Det finns idag inget utrymme för att driva jämställdhetsfrågan framåt. De som vill verkar rädda för att sticka ut näsa och de som kan visar med all önskvärd tydlighet att det inte är viktigt. Därför saknas det i Umeå idag, med några få undantag, kreativa projekt som leder till ökad jämställdhet.

Vänsterpartiet vill driva jämställdheten framåt i Umeå. Men idag finns, i kommunpolitiken, ingen samarbetspartner som på ett ärligt menat sätt kan göra det med oss. Om det fanns politisk vilja och mod skulle vi kunna arbeta för att hitta sätt där personalen inom kommunens verksamhet kan hitta lösningar som ger utrymme att kombinera familjeliv med heltidsarbete, att se över kommuens service och bemötande våra medborgare får, så att de inte befäster de roller som ger kvinnor mindre makt och män större utrymme och för att skapa en miljö på allmänna platser där alla kan vistas och känna sig trygga. Tills den dagen en sådan samarbetspartner visar sig kommer vi fortsätta bråka när någon glömmer jämställdheten, oavsett om det sker av misstag eller med flit.

Clara Norberg Averbo (v)

kommunfullmäktiges jämställdhetsutskott

Kopiera länk