artikel

Umeå en rättvisemärkt stad?

Emma Rung började samtalet med att prata om de förhållandena som de flesta kaffeskördarna lever i. Ett vanligt ½ kilos kaffepaket innehåller ungefär 2000 handplockade kaffebönor. Under en resa till Dominikanska Republiken fick Rung träffade en av arbetarna på ett kaffeplantage. Killen hon träffat var den 15åriga Nestlé som befann sig i landet illegalt. Som 9åring hade han kommit från Tahiti till Dominikanska Republiken för att arbeta. Arbetsdagarna är ungefär12 timmar långa och lönen fick man i form av gratis boende i ett tält plus mat. – Det förhållandet som Nestlé lever i är inte unikt. Rättvisemärkningen innebär att de varor vi köper uppfyller avtal och konventioner som vi har sagt att vi ska följa, svårare än så är det inte sa Rung. (Läs mer)

Lisa Tegby från Ålidhems församling fortsatte sedan och berättade om kyrkans långa intresse av rättvisemärkta varor. – Alla Svenska Kyrkans församlingar i Umeå använder rättvisemärkt kaffe. Hon fortsatte med att säga att etisk handel också är en chans och möjlighet för konsumenterna att påverka världen och tog bojkotten av Sydafrika under apartheid som exempel.

Vidare uppmanade Tegby alla att fråga efter rättvisemärkta varor i affärer och att försöka påverka sin arbetsplats eller sin förening att bruka rättvisa varor.

Rättvisemärkta varor har blivit allt mer populära i Sverige och förra året ökade försäljningen med 64%. Men samtidigt som utbudet i butikerna och på kaféerna blir större så har konsumenterna glömt att ställa krav på stat, kommun och landsting. Vissa kommuner gör det dock och bland de främsta hör de tre städerna, Munkfors, Malmö och Lund som är "Fairtrade City". För att Umeå ska bli en Fairtrade City krävs finns fem krav:

  • Stöd från kommunen.
  • En lokal styrgrupp med representanter från olika delar av samhället.
  • Man ska ha ett visst utbud av rättvisemärkta produkter i dagligvarubutiker, restauranger, kaféer och hotell.
  • Minst 30 arbetsplatser ska konsumera minst en rättvisemärkt produkt.
  • Information om etisk handel ska komma medborgarna tillhanda.

Mer information finns på: http://www.rattvisemarkt.se/

Tamara Špirić berättade att en motion lagts från Vänsterpartiet med följande krav:

  • Att Umeå kommun ändrar sina upphandlingsdirektiv så att varor vi upphandlar är Rättvisemärkta eller har motsvarande etiskt ställda och uppfyllda krav.
  • Att Umeå kommuns egna verksamheter övergår till att dricka kaffe och te som är Rättvisemärkt (eller motsvarande).
  • Att Umeå kommun gör insatser för att bland kommunens medborgare och företag öka den etiska konsumtionen.
  • Att kommunen skall arbeta för att bli certifierad som Fairtrade City

Hon betonade att det är vårt ansvar hur Nestlé och andra barnarbetare har det. Om inte vi köpte det kaffet, utan istället köpte ett kaffe producerat undre goda förhållanden, då skulle inte de hemska missförhållandena finnas kvar.

Špirić hoppas att motionen inte ska avslås bara för att det är vänsterpartiet som lägger fram den utan att varje parti ska tänka igenom vad det egentligen innebär.

Efter en timme var samtalet över och det verkade som att alla tre var överens om att försöka göra Umeå till Sveriges fjärde "Fairtrade City". Och med engagemang och påtryckningar är det inte alls en omöjlighet.

Kopiera länk