Evenemang

Vänsterpartiet tryggar ekonomin för landets studenter

Den här veckan innan valet kampanjar vi på Umeå universitet! Kom och träffa oss över en kopp kaffe!

Vänsterpartiet vill införa ett semestertillägg i vårterminens studiemedel. 

Förslaget innebär att för varje 10 veckor studiemedel som söks och beviljas på vårterminen betalas det ut en veckas studiebidrag i juni. Den som för vårterminen söker och beviljas en termins studiemedel får i juni en utbetalning motsvarande 2 veckors studiebidrag.

– Räkningarna ska ju betalas hela året och därför behöver också sommarmånaderna täckas in. Man ska inte behöva oroa sig för hur det ska gå ihop. Ett semestertillägg skulle täppa igen glappet mellan vårens sista CSN-utbetalning och sommarjobbets första lön. Det är en viktig jämlikhetsreform, säger Jonas Sjöstedt.

Det nya förslaget är en fortsättning på Vänsterpartiets studentvänliga reformer som förbättrar ekonomin för landets många studerande. Tidigare har Vänsterpartiet fått igenom en höjning av bidragsdelen av studiemedlet. Från och med i höst höjs det med 300 kronor i månaden.

Utöver förslaget om semestertillägg för studenter vill Vänsterpartiet också:

  • Höja anslagen till studentkårernas verksamhet
  • Avsätta pengar för utbyggd studenthälsa
  • Införa förebyggande åtgärder som motverkar skuldsättning efter studierna, varav sänka förseningsavgifterna till CSN från 450 kr till 200, är en av dem.

– Att förebygga att människor hamnar hos kronofogdemyndigheten ligger i hela samhällets intresse. Alla som studerar med studiemedel vet att studielånen är något som sen ska betalas tillbaka, men ibland händer det något efter studierna som gör att en person kan få svårt att betala tillbaka. Då är det bättre att hjälpa istället för att stjälpa, avslutar Sjöstedt.

Läs mer här:

https://www.vansterpartiet.se/vansterpartiet-tryggar-ekonomin-for-landets-studenter-aven-under-sommarmanaderna/

Kontakt: Bore Sköld, ordf Vänsterpartiet Västerbotten, epost: boreskold(a)gmail.com

Kopiera länk