Låt ungdomarna stanna, boendelösning först!

PRESSMEDDELANDE

2017-10-24

På onsdagens Individ- och familjenämnd (25/10) kommer ett ärende som behandlar statsbidraget (År 2017: 3,5 mkr År 2018: 1,7 mkr) som Umeå kommun får för att de ensamkommande unga som kommit till Umeå ska kunna stanna. Ungdomarna riskerar annars att få flytta från kommunen och därmed mista både sin skola och sitt sociala sammanhang, vilket vore en tragedi för ungdomarna och en förlust för Umeå. Vänsterpartiet kommer driva att Individ- och familjenämnden ska fatta ett beslut om att alla ungdomar i kommunen som har fyllt eller snart fyller 18 år får stanna. Vi menar att det viktiga statsbidraget främst ska finansiera boende.

Frågan är akut. Många unga som bor i Umeå och går i gymnasiet kommer att tvingas flytta när det sista av Migrationsverkets boenden i kommunen stänger. Vi vill att dessa unga får stanna i vår kommun. Det bygger på att kommunen tar ställning och att ett sådant beslut tas kommer V att driva på onsdag. Nationellt driver Vänsterpartiet dessutom kravet på amnesti, d v s att de minderåriga som har kommit under senaste årens flyktingvåg ska få stanna.

– Umeå har fått statsbidrag för att kunna låta ungdomarna bo kvar i kommunen. Då måste vi snabbt fatta beslut och agera för att det blir så, säger Ulrika Edman, gruppledare/ledamot Individ- och familjenämnden (V).

– Dessa ungdomar har redan haft tillräcklig med oro. De behöver ett klart och tydligt besked om att de kommer att få stanna i Umeå, säger Gudrun Nordborg, ersättare i Individ- och familjenämnden (V)

Fotnot: Bakgrunden är den att så fort en ungdom bedöms vara eller fyller 18 år så är huvudregeln att placering i familjehem eller på HVB ska avslutas och den unge flyttas över till Migrationsverket, vilket i Umeå har inneburit UBEC (Umebygdens Etableringscenter) fick stänga i våras och Mäster Erik i Holmsund som stänger Migrationsverket inom kort (30/11). Statsbidraget är till för att förhindra att ungdomar slumpmässigt skickas runt bland kommuner och därmed mister sitt sociala band av skola, kompisar och vänner.

Kontakt:
Ulrika Edman
gruppledare (V) i Umeå kommun
E-post: [email protected]
Tel: 073-843 01 07

Gudrun Nordborg, ersättare Individ- och familjenämnden (V)
070-340 91 05

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: