Underfinansierad välfärd innebär ökade kostnader för personer med funktionsvariationer, äldre och sjuka

PRESSMEDDELANDE

2017-10-12

Vänsterpartiet har yrkat avslag på IFN och Äldrenämndens arbetsutskott avseende ”Översyn av avgifter” och de besparingar man vill göra i form av ökade avgifter för den enskilde så som trygghetslarm och hjälpmedel. Frågan om ökade avgifter för den enskilde kommer att slutligen behandlas på kommande Individ- och familjenämnden såväl som på Äldrenämnden den 25 resp. 26 oktober:

– Konsekvensen av att styrande S + MP lägger en underfinansierad budget i välfärdsnämnderna är besparingspaket och försämringar för den enskilde i form av ökade kostander. Att personer med funktionsvariation, äldre och sjuka i allt högre utsträckning ska betala avgifter för det som borde vara generell välfärd är ett reellt bekymmer, säger Ulrika Edman, gruppledare (V).

– Den enskildes ekonomi ska inte avgöra om man får tillgång till hjälpmedel såsom en elrullstol, bostadsanpassning eller ha råd med ett trygghetslarm. Välfärd och äldreomsorg ska aldrig hänga på hur tjock den egna börsen är. Det är samhällets ansvar att det finns stöd och äldreomsorg som är likvärdig och tillgänglig för alla, säger Åsa Bäckström, Äldrenämnden (V).

– För att räknas som en fattigpensionär ska man ha en månadsinkomst efter skatt som understiger 11830 kronor, varav de flesta är kvinnor, fortsätter Åsa Bäckström.

Kontakt:

Åsa Bäckström och Ulrika Edman

Ulrika EdmanGruppledare (V)
E-post: [email protected]
Tel: 073-843 01 07

Åsa Bäckström
Äldrenämnden (V)
Epost: [email protected]
Tel: 070-202 95 12

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: