Utförsäljningsprocessen kantad av mygel

Umeås socialdemokrater säljer ut allmännyttan, vår gemensamma egendom, någons bostad, för nästan 1,2 miljarder. Utförsäljningen av 1600 av AB Bostadens hyreslägenheter är en fråga av stor vikt för Umeås invånare, men har inte förankrats demokratiskt innan beslut fattades. Den hastiga processen har kantats av mygel, undanhållande av information, och överraskningsmoment. Delaktigheten har begränsats till några få personer i några enstaka partier. Därför yrkade Vänsterpartiet på att ärendet skulle återremitteras, så att de som ska fatta besluten ges möjlighet att diskutera förslaget med partikamrater och berörda medborgare. Det är så det måste fungera i en demokrati. Det som nu har hänt är ytterligare ett bevis på att ledande Socialdemokrater i Umeå inte värderar öppenhet och transparens särskilt högt.

Vänsterpartiet är emot en försäljning av allmännyttan av två skäl; det ena är socialt, dvs. ur rättvise- och fördelningssynpunkt, och det andra är ekonomiskt. Bara kommunen har ett socialt uppdrag. Försäljning till privat aktör innebär alltid sämre chanser att bo bra för låginkomsttagare, nysvenskar, studenter, fattigpensionärer, ensamma mammor och personer med funktionsvariation/er. En privat ägare vill bara köpa ifall det finns pengar att tjäna. Antingen tjänar de pengar genom att ha ett lägre underhåll än Bostaden skulle ha haft, genom att höja hyrorna, eller genom att omvandla hyresrätter till bostadsrätter och sälja dem. Alla dessa scenarier innebär en nitlott för hyresgästen. Vänsterpartiet jobbar för att alla i samhället ska ha en bra bostad till en rimlig kostnad. Vi vill inte se utanförskap, hemlöshet och fattigdom i vårt rika land. Vi vet också att det lönar sig att investera i jämlikhet. Det har varit de nordiska ländernas framgångsrecept.

Vänsterpartiet har föreslagit en rad alternativ för att förstärka AB Bostadens ekonomi, både för nyproduktion och för att underhålla de gamla bestånden. Bostaden är ett välskött företag med en stabil ekonomi. Vi menar att bolaget klarar av att möta renoveringsbehovet ifall ägaren tillåter en lägre produktionstakt, så länge trycket på att bygga nya bostäder hos andra aktörer förblir högt. Vi ser även gärna att ägaren (Umeå kommun) tillåter en utökad kreditlimit alternativt ett lägre avkastningskrav för 2017/2022. Vi har också föreslagit att Umeå kommunföretag (UKF) ger ut en bostadsobligation för att finansiera renoveringar av AB Bostadens bestånd, likt det man har gjort i Göteborg. Ett annat av våra förslag är att vi på områden såsom Ålidhem, drar in pengar genom att bygga stadsradhus på lågt nyttjade parkeringsplatser; stadsradhus som sedan kan säljas. Detta bidrar till en blandad bebyggelse samt en ett ekonomiskt tillskott för renoveringar och nyproduktion.

Det är långsiktigt ekonomiskt ohållbart att sälja ut i ett läge där fastighetspriserna ökar med i snitt 7,5 % per år, och räntenivåerna är historiskt låga. Om de andra partierna ändå vill sälja, så anser Vänsterpartiet att en sådan försäljning måste göras genom ett öppet anbudsförfarande för att inte riskera gynnandet av en enskild näringsidkare. Det är därtill ytterst tveksamt om prislappen, på 1,2 miljarder, kan antas skälig när ingen värdering av dessa områden tagits fram.

Ulrika Edman, gruppledare (V)
Mattias Sehlstedt, ledamot i Närings- och Planeringsutskottet (V)
Bore Sköld, ledamot i AB Bostadens styrelse (V)

Denna debattartikel publicerades i VK 170614
http://www.vk.se/2028918/process-kantad-av-mygel

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: