Sälj inte ut vår allmännytta!

PRESSMEDDELANDE
2017-06-09

Den styrande majoriteten har kallat till extra styrelsemöten i såväl AB Bostaden, Umeå kommunkoncerns styrelse som Kommunstyrelsen, nu på måndag 12 juni. Frågan som ska behandlas lyder ”Framtida finansieringslösning för Bostaden”. Inga underlag till beslut, ingen ärendebeskrivning och inget förslag till beslut finns med i kallelsen till Kommunstyrelsen.

– Vänsterpartiets kvalificerade gissning är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort en högersväng och tänker sälja ut delar av AB Bostadens bestånd. Varför annars skulle dessa maktorgan sammankallas med kort varsel? En försäljning ger mer pengar i kassan på kort sikt, men på lång sikt är det en stor förlustaffär, både ekonomiskt och socialpolitiskt, säger Mattias Sehlstedt, kommunpolitiker för Vänsterpartiet.

– Om Bostaden säljer ut delar av sitt gamla bestånd blir konsekvensen att kommunen äger färre lägenheter med låg hyra, vilket gör att folk med sämre ekonomi får ännu mindre möjligheter att skaffa en bostad. Till den kategorin hör ungdomar, studenter, nysvenskar, ensamstående mammor och fattigpensionärer. En privat ägare vill ju bara köpa om man tjänar pengar på affären. Antingen tjänar de pengar genom att ha ett lägre underhåll än Bostaden skulle ha haft, genom att höja hyrorna, eller genom att omvandla hyresrätter till bostadsrätter och sälja dem. Alla dessa tre scenarier innebär en nitlott för hyresgästen, säger Mattias Sehlstedt (V).

Kontakt:
Mattias Sehlstedt (V)
Ledamot i Kommunstyrelsen, Kommunstyrelsens Närings- och planeringsutskott och Byggnadsnämnden
E-post: [email protected]
Tel: 072-232 46 19

Läs mer i Mattias blogg:  http://blogg.vk.se/mattiassehlstedt/


 

Mattias Sehlstedt

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: