Pressmeddelanden

Umeås barn och unga betalar ett högt pris

PRESSMEDDELANDE
2016-10-26

Vänsterpartiet vänder sig kraftfullt mot Individ- och familjenämndens beslut idag om nedskärning av Första linjen inom Umeå kommuns socialtjänst. (V)i stred för och möjliggjorde uppbyggnaden av Första linjen (HLT Hälsa Lärande Trygghet) under förra mandatperioden. År 2015 fick socialtjänstens första linje det nationella Psynkpriset för ”sina förtjänstfulla insatser för barn och ungas psykiska hälsa”, tillsammans med sina samverkanspartners skolan och primärvården.

– Tidiga insatser för barn och ungas psykiska hälsa är en social investering för Umeås framtida utveckling. Att riva ner det som tagit åratal att bygga upp är att på sikt skapa större problem, vilket Umeås barn och unga betalar priset för, säger Ulrika Edman, ledamot i Individ- och familjenämnden och gruppledare för Vänsterpartiet Umeå.

– De omfattande och dyra placeringar av barn och unga i privata HVB-hem beror på att socialtjänsten under alldeles för lång tid tagit bort både verktyg och kompetens att arbeta förebyggande, i samverkan och på hemmaplan. Den trenden ska vändas och inte förstärkas, säger Ulrika Edman.

– Det är djupt provocerande att IFN första veckan i oktober bjuder in SKL:s nationella politiker för att visa upp vår prisade verksamhet, och veckan efter beslutar om nedläggning, säger Ulrika Edman.

– Dessvärre får varken forskning eller erfarenheter som visar på framgång både ur samhälls- och individperspektiv genomslag i detta politiska beslut, säger Gudrun Nordborg, Individ- och familjenämnden (V)

Kontakt:
Ulrika Edman, gruppledare (V)
Ledamot i Individ- och familjenämnden (V)
E-post: [email protected]
Tel: 073-843 01 07

 

Kopiera länk