Erdogans politik måste stoppas!

Gudrun Nordborg skriver om Umeå Arbetarkommuns internationella utskotts initiativ till en manifestation mot Erdogans politik. Partierna i fullmäktige var inbjudna och vänsterpartiet var en av dem som slöt upp bredvid initiativtagaren. Dessutom talade två personer med erfarenheter av förtrycket mot kurderna i Turkiet.

Som representant för Vänsterpartiet byggde jag upp mitt anförande retoriskt på vad vi upprörs över i Erdogans politik. Anledningarna till upprördhet är många. Några av de tyngsta hanns med på de fem minuter varje talare fick använda.

Vi upprörs över att Erdogan utnyttjar den misslyckade militärkuppen till att ta ytterligare steg bort från demokrati.

Vi upprörs över att Erdogan infört undantagstillstånd som bl a ger honom rätt att stifta nya lagar/dekret utan att gå via parlamentet.

Vi upprörs över att Erdogan upphävt Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.

Vi upprörs över den klappjakt som han driver mot sina fiender: Vi ska röka ut dem ur deras källarhål, en efter en, yttrade Erdogan dagarna efter kuppen. Förrädarna och deras sympatisörer ska straffas. – Han hoppades på dödsstraff!

citattecken-orange
Inom Vänsterpartiet är vi stolta över att kongressen i våras krävde att PKK stryks från terrorlistan.
Vi upprörs över att han kallade till demonstration för ”demokratin” den 7 augusti! Låt oss bjuda in alla politiska partier, sa Erdogan i TV. Men det prokurdiska vänsterpartiet HDP, parlamentets tredje största, bjöds inte in.

Vi upprörs över ofattbara siffror på avskedade och fängslade: Tiotusentals har avskedats från militären, polisen, statsförvaltningen, skolväsendet och domstolarna. Uppemot 16 000 människor har frihetsberövats – eller är de ännu fler?

Ja, troligen eftersom 38 000 fångar ska släppas ut från fängelserna för att ge plats åt de många som gripits på grund av kuppförsöket. Det meddelar landets justitieminister – på twitter!

Vi upprörs också över vad som hände i september förra året: Då utsattes kurder och oppositionella för omfattande övergrepp. Det prokurdiska vänsterpartiet HDPs huvudkontor attackerades och minst 120 av deras lokala kontor. Varför? I parlamentsvalen förra sommaren lyckades HDP nämligen ta sig in parlamentet och berövade det styrande AKP dess majoritet.

Vi upprördes på nytt nyligen när Turkiet klev in i Syrienkonflikten som en aktivt stridande part. Många hävdar att IS enbart används som förvändning för detta. De kämpande kurderna och deras utropade självstyre i Rojava är det egentliga målet. Länge har IS:s försörjningslinjer gått genom Turkiet. Journalister som larmat om det och om träningsläger har tystats. I maj dömdes två journalister till fängelse för att de avslöjat att Turkiet sänt vapen till islamistiska rebeller i Syrien.

Vi har upprörts i åratal över Turkiets brist på demokrati och mänskliga rättigheter. Men när Erdogan kunde bli en bricka och broms i spelet om flyktingarna från Syrien mildrade EU sin kritik.  Efter att protesterna haglat kommer Merkel och andra ledare på besök, stora summor pengar kan vara på väg och EU bjuder in honom till sina möten. Nyss anklagade han EU för att ha svikit löften till Turkiet, men Erdogan har svikit tiofallt och mer.

Inom Vänsterpartiet är vi stolta över att kongressen i våras krävde att PKK stryks från terrorlistan. Ett argument för detta är PKK:s insatser i kampen mot IS. Ett annat att nuvarande terrorstämpel minskar möjligheterna att lösa konflikterna i området. Vi kräver förhandlingar för att få slut på våldet!

Vi måste också kräva ett starkt tryck på Erdogan, från Sverige och från EU och FN!

Många modiga kvinnor och män fortsätter att kämpa för fred, demokrati och jämställdhet. De är värda vårt stöd och vår solidaritet. Liksom flyktingarna!

Gudrun Nordborg

Publicerat i Nejlikan, nr. 4:2016.
Om du vill svara på debattinlägget skickar du ditt svar till [email protected]. Du kan även svara i kommentarfältet.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: