Nejlikan debatt

Vänsterpartiet måste våga vara vänster

Folk i allmänhet är idag politiskt deprimerade. Världspolitiken är ett kaos, och Sverige har gått från att vara en ljus stjärna i mörkret, till att bli något av en spjutspets i motsatt riktning, skriver Bore Sköld.

Världens länder såg på när Sverige för bara något år sedan var den ledande signaturen för hopp, solidaritet och medmänsklighet. Vi bar fanan högt och skulle satsa stort. Det var vi som skulle visa vägen för världens länder i dessa tider av kris. Så vad hände?

Vi gav upp. Vår regering slängde in handduken, drog i nödbromsen och hoppade i livbåten.
Inte nog med att svenska väljare helt plötsligt stod panikslagna i ursinnig förvirring, de övriga europeiska länderna såg sin ledare falla. Vilka signaler har vi skickat ut till världens folk, när vi som fanbärare, ledare i tider av kris, helt plötsligt ger vi upp och vänder kappan efter vinden?

citattecken-orange
Vi måste våga vara systemkritiska och självständiga [och] sluta snacka om reformer inom ramarna för regeringens kommande budgetförslag.
Det förvånar mig inte att folk vänder ryggen till politikerna i tider som dessa. Politikerna har inte gjort sig förtjänta av folket stöd. Att Sverigedemokraterna växer beror snarare på att de andra partierna inte är pålitliga, än att stödet för rasism, sexism och ärkekonservativ nationalism skulle ha nått in i folks hjärtan.

Dags att visa vänsterns Sverige

Jag vill hävda att Sverige är väldigt vänster. Vi är ett socialistiskt folk som har lyckats bygga ett land där solidaritet alltid har varit ledordet. Vi har under generationer av politiska svängningar visat att det är kollektiva lösningar som leder till framgång i samhället. I Sverige bär man med sig en känsla av trygghet till sin omgivning, tillit till andra medborgare, och frihet att kunna bli vem man vill. Vi har tillsammans skapat detta samhälle, och det ska vi vara stolta över.

Idag tycks folk ha glömt bort att det faktiskt är vänsteridealen som ligger till grund för detta samhälle. Det är välfärden och jämlikheten.

Sedan decennier har socialdemokratin tappat sin ideologi, och därför fallit pladask. Samtidigt har högern börjat bryta ned de grundfundament varpå det svenska samhället vilar. Högern vinner valen eftersom de levererar budskap om en ljus framtid, och konkreta steg för att ta sig dit. Vänstern har försökt visa på de förödande resultaten av denna osolidariska omfördelningspolitik, men vi har allt för ofta anpassat oss efter nästa steg i den trappa av reformer som högern stakat fram.

Det är dags att ta sig ur den falska idén om enkelspåriga reformvägar. Som vänster kan vi inte längre gå på samma väg som övriga partier. Vi måste välja en helt ny väg där vi lägger alla ramverk och föreställningar åt sida. Vi måste våga vara systemkritiska och självständiga, sluta snacka om reformer inom ramarna för regeringens kommande budgetförslag och börja lägga upp spelplanen för vårt eget samhälle. Det samhälle som vi egentligen står för, det samhälle som vi vet att det svenska folket älskar.

Det är lättare sagt än gjort, jag vet. Kontentan med denna text är få vänstern att bli stolt över sin politik. För vi har inte bara idéerna för det mest rättvisa samhället, vi har också folkets stöd för detta samhälle.

En vågad politik

Är man stolt över sin politik är den lätt att vinna gehör för. Vi som vänster vet att vår politik är grunden för det folk vill ha i ett samhälle, och därför borde vi inte vara fega med att berätta det. För att göra en lång historia kort så tänker jag nämna några få exempel på riktningar som jag tror går hem idag.

Välfärden och ekonomin

Det som skiljer vänstern från högern, i stora drag, är sättet att se på makt, ägande och medborgerligt inflytande. Här måste vänstern bli tydligare.

  1. Vi vill, överlåta mer makt över arbetet åt arbetarna inom de offentligt finansierade verksamheterna. Skola, vård, omsorg. Här kan politikerna låta bli att vara klåfingriga, de som jobbar inom verksamheten har ofta bättre förslag på förändringar än politikerna.
  2. Vi vill, låta politiken få kontroll över nationalekonomin, för hur ska vi annars kunna finansiera vår välfärd? Återreglera centralbanken till att börja med. På sikt ska givetvis finansmarknaden även vara reglerad samt att storbankerna ska ägas av våra medborgare, och inte kostymklädda mångmiljardärer.
  3. Vi vill, låta privatpersoner få rättvis ekonomisk rådgivning. Förstatliga mäklarväsendet, all personlig bankrådgivning samt juridisk hjälp vid större ekonomiska händelser (bouppteckning, skilsmässa etc.). Ingen kapitalist ska kunna tjäna pengar på att lura till dig ett dåligt lån, en alldeles för dyr bostad, eller nekas juridisk hjälp.
6-timmars arbetsdag

Detta kanske är ett orimligt förslag att driva igenom överallt på en gång. Men idén med förkortad arbetstid säger så mycket mer om vart vi vill i samhället, att vi inte har råd att dölja den. Vänstern vill ge folket mer frihet, mer makt, mer liv. Den här reformen har potentiellt helt vansinnigt positiva konsekvenser för jämlikhet, hälsa, miljö och livsglädje. Vilka vill inte ha det? Om det nu inte är möjligt att genomföra på en gång överallt, ja då får vi göra det här och där, över en tid, men det kommer att vara värt allt.

Investera mera

Det här är mer eller mindre en självklarhet för en vänsterpartist, och det snackas mycket om det, därför tänker jag hålla mig kort.

citattecken-orange
Om det är någonting som den politiska depression vi idag lever under har visat oss, så är det att folk älskar att vara organiserade.
Investeringar i långsiktiga projekt såsom infrastruktur, bostäder, och energiproduktion är alltid lönsamt. Det skapar jobb, boende, energiförsörjning och ett bättre samhälle för alla. Det enda som talar emot dessa satsningar är den politiska verkligheten.

Politiker vill vinna nästa val, och därför är små satsningar som ger direkta resultat (läs skattesänkning) mer attraktivt. Här är vänstern som bäst idag, men det har ju visat sig att det inte räcker för att få folkets röst i valen. Nå, det är trots allt vårt svar på, i princip, allt.

Svetsa samman massorna

Nog för att detta inte är en politisk valfråga, men den är nog så viktig. Därför vill jag avslutningsvis uppmana alla vänsterpartister, och alla gräsrotsengagerade socialister, feminister och antirasister att organisera er tillsammans. Om det är någonting som den politiska depression vi idag lever under har visat oss, så är det att folk älskar att vara organiserade.

I vårt land är folk vänster i hjärta och själ, och därför tror vi på solidaritet, medmänsklighet och kraften av att vara många. Vi har sett det explodera runt om i Sverige det senaste året, genom solidaritetsrörelser inte minst för flyktingar. Det är dags att våga vara en bred vänster som öppet samarbetar med andra organisationer i mycket större utsträckning. Till skillnad från högern är det vi som på riktigt vill förändra samhället. Vi är en del av samma rörelse. Vi är otroligt många. Gör vi det tillsammans kan ingen stoppa oss.

Bore Sköld,

Ordförande för Vänsterpartiet Västerbotten


Publicerat i Nejlikan, nr. 1:2016.
Om du vill svara på debattinlägget skickar du ditt svar till [email protected]. Du kan även svara i kommentarfältet.

Kopiera länk