Svårt att främja barnperspektiv när männen dominerar

schackklockan151221Under gårdagens kommunfullmäktige tog Vänsterpartiet återigen tempen på jämställdheten. Talartiden uppmättes till 4 timmar och 19 minuter för männen och 1 timme och 53 minuter för kvinnorna. Den här gången talade männen 70 % av tiden, jämfört med 80 % för ett år sedan.

– Det går inte dra några allmänna slutsatser annat än att oavsett partifärg så talar män som grupp avsevärt mycket mer än kvinnor som grupp, säger Ulrika Edman (V).

– Det är ett demokratiproblem att talarutrymmet är så skevt år 2015. I de ”hårda” frågorna som byggnationer och ekonomi är männen totalt dominerande och det är kanske därför som socialtjänst, funktionshinder, skola och mänskliga rättigheter nedprioriteras. Det är viktigt att ställa sig frågan: Vem är det som för samtalet om Umeås framtid? Vem avgör vilka prioriteringar som är viktiga för Umeås utveckling? säger Ulrika Edman (V).

Vänsterpartiet har i dag lämnat in en motion till fullmäktige om att jämställdhetsintegrera den kommunala budgetprocessen, att införa så kallad Gender budgeting på kommunövergripande nivå. Jämställdhetsintegrerad budgetering är en strategi för att synliggöra hur offentliga resurser fördelas mellan kvinnor och män i syfte att påverka för en mer rättvis fördelning så att både kvinnors och mäns behov tillgodoses.

– Feminismen har länge gjort halt vid budgeten, nu är det hög tid att även budgeten får bära rosa glasögon, säger Ulrika Edman (V).

Kontakt:
Ulrika Edman
Gruppledare (V)
E-post: [email protected]
Tel: 073-843 0107

Ladda ner motionen: 151222 Motion gender budgeting

Ulrika Edman

 

 

 

 

 

 

 

 

FAKTA:

Talartiden i Umeå kommunfullmäktige loggförs alltid. Dock redovisas den tyvärr inte. Här kan du lasta ner loggdata:
talarlogg nov 14- nov 15

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: