Nyhet

V positiva till sprututbyte – för en jämlik hälsa

PRESSMEDDELANDE
2015-11-16

Vänsterpartiet har i dag lämnat in en motion till Umeå kommunfullmäktige om att kommunen ska ställa sig positiv till sprututbytesverksamhet. Västerbottens läns landstings måste först lämna in en ansökan till IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) för att kunna starta sprututbytesverksamhet och sedan har alla berörda kommuner veto.

– Sprututbyte förbättrar hälsan och minskar dödligheten för den mest utsatta gruppen i vårt samhälle. Varje år smittas ca 60 personer i Västerbotten. Många som smittas är strax över 20 år, unga människor som förtjänar en framtid. De är unga människor som är någons barn och någons framtida förälder, säger Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå kommun.

– Sprututbyte har tidigare varit en kontroversiell fråga, men idag menar både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att sprututbyte är ett effektivt sätt att minska smittspridning och därför borde finnas i hela landet. För Vänsterpartiets del handlar frågan därmed om att öka förutsättningarna för en mer jämlik hälsa. Det är en prioritet för Vänsterpartiet både i kommun och landsting, säger Ulrika Edman (V).

Vänsterpartiets riksdagsledamot och vårdpolitiska talesperson, Karin Rågsjö, reser idag i Västerbotten för att besöka inlandet.

Kontakt:
Ulrika Edman, gruppledare (V) i Umeå kommun
E-post: [email protected]
Tel: 073-843 01 07

Ladda ner motionen från V till Umeå kommunfullmäktige ”Sprututbyte – för en jämlik hälsa” här: 151116 Motion sprututbyte

Ulrika pressbild

Ulrika Edman (V)

 

Kopiera länk