V vill se kulturhuset i kommunal ägo

PRESSMEDDELANDE
2015-10-20

Umeå kulturhus har i ett uttalande (se nedan) uttryckt oro för att förlora Lokstallarna, då kommunen planerar försäljning av fastigheten. Kulturhusföreningen vill helst hyra huset av kommunen, men hellre än att se det i privata händer och riskera att förlora det, är föreningen beredd att köpa fastigheten. Vänsterpartiet ser det i första hand som en självklarhet att Umeå kulturhus och Kulturhusfestivalen bör tryggas genom ett långsiktigt kommunalt ägande, men i andra hand att Kulturhusföreningen får köpa det.

– Umeå kulturhus är ett exempel på den spontana gräsrotskultur som har gjort Umeå till den kulturstad det är.  Om kommunen tryggar den grund projektet står på, så har kulturhuset potential att få Umeås kulturliv att sprudla, säger Caroline Täljeblad, ledamot i Kulturnämnden för Vänsterpartiet.

– Hela retoriken kring Kulturhuvudstadsåret handlade om att lyfta gräsrotskulturen. Nu är det upp till bevis för kommunen om man vill dra undan mattan för gräsrötterna eller sälja till en privat aktör för exploatering på Umeås mest attraktiva ställe, säger Ulrika Edman, gruppledare för V.

Kontakt:
Ulrika Edman, gruppledare (V)
E-post: [email protected]
Tel: 073-843 01 07

Ulrika Edman_pressbild

Porträttgalleri för Umeå kommun och dess kommunfullmäktige. Caroline Täljeblad (V)

Caroline Täljeblad

 

 

 

 

 

 

Här är uttalandet från Umeå kulturhus i sin helhet:

UTTALANDE ANGÅENDE UMEÅ KOMMUNS FÖRSÄLJNING AV UMEÅ KULTURHUS.

För någon vecka sedan, mitt i vår uppstart av renoveringen av Kulturhuset, fick vi reda på att huset skulle säljas. Affären sas vara så gott som klar, det skulle bara skrivas under. Priset var tydligen en symbolisk summa, då det var en del av en större affär där mark bytts fram och tillbaka mellan fastighetsägare och kommun.

Välvilliga personer rådde oss att anmäla vårt intresse för att köpa huset, då kommunen i så fall skulle vara tvungna att lägga ut det till öppen försäljning. Så det gjorde vi. Som en desperat åtgärd för att kunna fortsätta verksamheten. För vi har inget hopp om att få fortsätta efter 2019 då vårt kontrakt löper ut. Inga tecken visar på det. Inte med en privat hyresvärd.

Vi har haft så stora förhoppningar för de här gamla lokstallarna. Det är ett slitet gammalt hus med massor av skavanker, men vi älskar det. Vi vet att om vi bara fick tid och trygghet, så skulle vi kunna förvandla det till en sprudlande plats för Umeås kulturliv. Där kulturen själv tillåts undersöka vad som är möjligt.

Endast kommunen kan erbjuda den långsiktighet som kultur kräver för att få verka utan oro. Därför är det så viktigt att fastigheten fortsatt är i kommunens ägo.

Vi förstår att politikerna har tagit ett försäljningsbeslut, men har också fått veta att beslutet rent juridiskt kan rivas upp. Eller att man i kommunfullmäktige, måndagen den 30 november kl 09:00, kan besluta att sälja det till oss. Inte för att vi vill äga det, men om vi måste.

Vi har läst kommunens motiveringar de senaste åren, till varför Umeå är så fantastiskt, och visst håller vi med.
“En inkluderande, dynamisk och demokratisk stad måste våga se konflikterna, respektera skilda tolkningar och skapa utrymme för dem som sällan hörs.”

Snälla låt detta vara sant även 2015.

Kära hälsningar – Umeå Kulturhus

https://www.facebook.com/umeakulturhus

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Mikael Nordfeldth skriver:

    Och denna länk gäller också för Umeå Kulturhus del, inte bara länken till skitföretaget Facebook: https://umeakulturhus.se/saljinte/

Kommentera

%d bloggare gillar detta: