Pressmeddelande: Inför 6 timmars arbetsdag inom Umeås äldreomsorg

Vänsterpartiet har i dag lämnat in en motion till Umeå kommunfullmäktige om att införa 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön inom äldreomsorgen.

– Vår största utmaning i dag är att utveckla välfärden. Den utvecklingen sker inte genom mer privata vinster och färre personal utan genom rimliga förutsättningar och ökat inflytande för både medarbetare och omsorgstagare. I Stockholm har vinstjakten gått längst under jämställdhetsfanan som täckmantel. Men den som inbillar sig att privatiseringarna har inneburit ett lönelyft för de medelålders undersköterskorna som har längst erfarenhet i yrket kan glömma den fantasin, säger Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet.

– Privatiseringshetsen dränerar välfärden på välbehövliga resurser. Frågan om sex timmars arbetsdag är både en arbetsmiljösatsning och en jämställdhetsreform som Vänsterpartiet först vill genomföra inom äldreomsorgen i Umeå, men på sikt i hela välfärdssektorn, säger Åsa Bäckström (V), ledamot i Äldrenämnden.

– Miljöpartiet hade arbetstidsförkortning som ett nationellt vallöfte och Socialdemokraterna i Umeå har lovat väljarna försök med arbetstidsförkortning. Därför har jag goda förhoppningar om att det här blir verklighet, säger Ulrika Edman (V).

Kontakt:
Ulrika Edman
Gruppledare (V)
E-post: [email protected]
Tel: 073-843 01 07

Åsa Bäckström (V)
E-post: [email protected]
Tel: 070-202 95 12

Bilaga: 150217 Motion – sex timmars arbetsdag (pdf)

sextimmar

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: