Nyhet

Obligatorisk partiskatt i Vänsterpartiet

Publicerad i måndagens Folkbladet

Debatt. Arvoden för heltidspolitiker är ofta väldigt höga. Därför har Vänsterpartiet obligatorisk partiskatt, skriver Ulrika Edman och Örjan Mikaelsson, kommunfullmäktigeledamöter för (V).

Många reagerar och förfäras över de höga löner och arvoden som heltidspolitiker får. Med en ökad inkomst följer ofta en ny livsstil där man blir van vid mer pengar i plånboken. För att kunna upprätthålla denna livsstil blir man sedan beroende av politiken.
Inom Vänsterpartiet ska den som representerar partiet drivas av viljan att förändra samhället och genomföra den politik som vi går till val på, inte att få en hög lön för egen del.

Under efterkrigstiden fram till början på 80-talet minskade inkomstklyftorna i Sverige. Därefter skedde en vändning och faktiskt oberoende av borgerligt eller socialdemokratiskt styre har inkomstskillnaderna och därmed skillnaderna i livsvillkor bara ökat.
Denna negativa utveckling har accelererat under de senaste åtta åren med Alliansen vid rodret.
I dag tjänar en vd i genomsnitt 46 gånger mer än en arbetare, ett helt livs arbete på ett år!
Vi anser att det är helt orimligt och leder till ett samhälle som slits sönder, i stället för att hålla ihop. Naturligtvis leder detta till mer bitterhet, missnöje och kriminalitet.
Vänsterpartiet anser att inom Umeå kommun ska ingen tjäna mer än fyra gånger så mycket som den som tjänar minst.
I Vänsterpartiet är det så att alla som sitter på ett mandat för partiet måste betala partiskatt, vilket innebär att ingen får ta ut ett arvode/lön efter skatt på mer än cirka 28 000 kronor.

Det innebär att partiledaren inte lyfter en högre lön efter skatt än ett kommunalråd i Umeå.
Det är också betryggande för väljarna att veta att vilken vänsterpartist som än representerar partiet på heltid, får hen inte högre lön än den summan.
Alla som har parlamentariska uppdrag för Vänsterpartiet betalar en partiskatt på 10 procent på den ersättning man får för uppdraget, oavsett hur hög eller låg ersättningen är.

För kommunala uppdrag sköts detta automatiskt, genom att pengarna dras direkt från lönen och förs över till Vänsterpartiet.
Listorna över dem som betalar partiskatt är offentlig. För att få stå på en lista och kandidera för Vänsterpartiet måste man underteckna ett löfte om att betala partiskatt.
Partiskatten redovisas internt och är en del av de medel som partiet har för att bedriva utomparlamentariskt arbete.

Den utopiska devisen: ”åt var och en efter behov, från var och en efter förmåga” är en princip som genomsyrar hela Vänsterpartiets politik, inklusive politikerlönerna.
Det ska vara tryggt för en väljare att rösta på Vänsterpartiet och veta att det är en röst på någon som jobbar för att förbättra samhället, inte för att sko sig själv.

Ulrika Edman (V)
Örjan Mikaelsson (V)

_DSC0295orjan

orjan

Kopiera länk