Manövrera inte bort Umebornas plats i solen!

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet att skjuta upp frågan om återuppbyggandet av Apberget till eventuellt 2015. Beslutet som (S) och den borgerliga alliansen tog i Tekniska Nämnden innebär att frågan om Apberget ska behandlas i samband med en framtida ombyggnad av hela Rådhustorget tidigast år 2015.

Alla som har följt turerna kring Apberget vet att Vänsterpartiet har gjort allt i sin makt för att Apberget inte ska försvinna. Vi kämpade först mot en nedmontering, och nu arbetar vi för att det snabbt byggs upp igen ungefär där det stod, med sina ursprungliga stenar och talarstol. Vi vill att det nygamla Apberget utformas med en modernisering i form och inbyggd högtalarfunktion samt eluttag. Att det byggs med en ramp för bra tillgänglighet är också mycket viktigt för oss. Allt detta har vi också yrkat för i Tekniska Nämnden.Apberget har länge varit en betydelsefull plats för det moderna Umeås utveckling för demokratin, yttrande- och mötesfriheten och en plats för demonstrationer och arrangemang. Det har inte minst varit en bra mötes- och hängplats varje dag och en centralt placerad ickekommersiell allmänning med en plats i solen för alla!

Men nu förskjuter alltså socialdemokraterna med den borgerliga alliansens stöd återuppbyggandet ytterligare framåt i tiden. Vänsterpartiet undrar om (S) och alliansen verkligen vill att Apberget eller en motsvarande demokratisk mötesplats ska få byggas upp igen.

Kan det vara så att beslutet om uppskjutandet i tid är ett försök till skenmanöver så att löftet om återuppbyggnad av Apberget eller en plats med motsvarande funktion ska falla i glömska och att man i själva verket inte vill att det ska byggas upp igen?

Lasse Jacobson (V)
ordförande tekniska nämnden,
ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen
Ulrika Edman (V)
ersättare tekniska nämnden,
vice ordförande Vänsterpartiet Umeå
Erik Ferry (V)
ordförande Vänsterpartiet Umeå
Elisabet Forssell (V)

Den här artikeln publicerades i Folkbladet och VK i veckan.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: