Uttalanden

Vänsterpartiet stöder ABF

Vänsterpartiet-stöder-ABF

STÖDUTTALANDE 14-04-01

ABF Umeåregionen valde att neka Sverigedemokrater tillträde till en studiecirkel om Sverigedemokraterna. Det anser vi i Vänsterpartiet var ett bra beslut. Arbetet för alla människors lika värde och demokrati får aldrig avstanna eller kuvas, därför är det angrepp Sverigedemokraterna utsatt ABF, deras funktionärer, förtroendevalda och cirkeldeltagare för mycket allvarligt. Den alltid efterföljande näthatsvans av kränkningar och hot är det sätt partiet sytematiskt använder för att försöka kontrollera debatten och kväva röster. Som medlemsorganisation i ABF blir attacken även riktad mot oss i Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna är sprungna ur den svenska fascismen och är en del av den nationella rörelsen, där är partiet endast en nyans av den samlade skaran av nationalister, nazister och radikalkonservativa. Den senaste tiden har vi kunnat se hur denna hotfulla, våldsamma och människofientliga högerrörelse genomfört flera aktioner och attacker mot samhället.

Den extrema högerns våld mot enskilda samhällsmedborgare och mot hela organisationer, dess funktionärer och förtroendevalda är ett allvarligt hot mot demokratin som måste uppmärksammas. Hatet ska mötas med förståelse, omtanke och medmänsklighet. Vi ska visa solidaritet med utsatta och tydligt deklarera att människors lika rätt och okränkbara värde inte kan förhandlas om.

Rasismens uttryck och fascismens idéer växer i ojämlika samhällen där människor känner otrygghet och arbetslösheten är hög. För att vända utvecklingen behöver vi få till stånd en politik som minskar klassklyftorna och ökar den ekonomiska rättvisan och jämlikheten. På så sätt kan rasismens uttryck motas, och därmed även det rasistiska partiet Sverigedemokraterna. Här anser vi att ABF, som är arbetarrörelsens gemensamma bildningsförbund, fyller en väsentlig roll. Kunskap är rasismens värsta fiende.

Antaget av Vänsterpartiet Umeås styrelse 31 mars 2014.

Kontakt:
Daniel Nyström, studieansvarig Vänsterpartiet Umeå
Tel: 090-136612
E-post: [email protected]

Kopiera länk