Sälj inte ut våra hyresrätter

Foto: Oxiq

Foto: Oxiq

Alliansen i Umeå vill att AB Bostaden säljer ut en tredjedel av sitt fastighetsbestånd. Även S verkar nu börja vackla i frågan om att sälja ur allmännyttan. Syftet är att frigöra kapital för att bygga nya hyresrätter och för att klara renoveringsbehovet. Detta är oerhört kortsiktigt tänkt. Och det löser inte problemet med bristen på lägenheter i Umeå. Det skriver Javad Erfanian Mehr och Mattias Sehlstedt på Folkbladet Debatt.

Om Bostaden säljer ut hyresrätter finns det ingen garanti för att dessa fortsätter vara hyresrätter efter ägarbytet. Alliansen vill alltså att Bostaden säljer ut gamla hyresrätter för att bygga nya hyresrätter mycket dyrare. Konsekvensen blir att Bostaden förlorar en massa pengar på längre sikt och att antalet hyresrätter i staden inte ökar nämnvärt, om alls. Efter massutförsäljning av allmännyttan i Stockholm ligger nu andelen hyresrätter i de centrala delarna av Stockholm på 3 procent (!).

Är det så Alliansen vill ha det i Umeå?

Om Bostaden säljer ut en del av sitt gamla bestånd blir konsekvensen att Bostaden äger färre lägenheter med låg hyra, vilket kommer leda till att folk med sämre ekonomi får mindre möjlighet att skaffa en bostad. Till den kategorin hör ungdomar, studenter och även äldre personer.En privat ägare vill ju bara köpa om man tjänar pengar på affären. Antingen tjänar de pengar genom att ha ett lägre underhåll än Bostaden skulle ha haft, genom att höja hyrorna, eller genom att omvandla hyresrätter till bostadsrätter och sälja dem. Alla dessa tre scenarier innebär en nitlott för hyresgästen. Därför är Vänsterpartiet helt emot försäljning av allmännyttan, och hänvisar till alternativa möjligheter för att förstärka Bostadens ekonomi både för ny produktion och för att successivt underhålla de gamla bestånden. Smartare alternativ finns, dummare finns inte.

Javad Erfanian Mehr (V), styrelseledamot AB Bostaden i Umeå
Mattias Sehlstedt (V), ledamot i Näringslivs- och planeringsutskottet

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: