I dag är det 40 år sedan kuppen i Chile

Den 11 september 1973 störtades den folkvalda regeringen Allende i Chile i en mycket brutal och våldsam kupp. Militären under Pinochet genomförde kuppen och brutaliteterna och mördandet. Bakom militären fanns andra mindre synliga men starka makter som välkomnade och stödde kuppen.

Kuppen väckte bestörtning och mycket starka reaktioner från progressiva och demokratiska organisationer och människor runt om i världen.

Nu när 40 år har gått kan säkert många tro att kuppen bara är gammal historia. Men spåren och såren av mördandet, tortyren och brutaliteten lever ännu starkt i många Chilenares känslor och psyken. Det vet vi som mött och möter dem som vänner och det vet de alltför väl själva.

Fortfarande drabbas de som utsattes av hemska minnen och mardrömmar, fortfarande kämpar man med att försöka hålla smärtan och minnena borta i sina försök att kunna leva ett normalt liv. Fortfarande saknar och sörjer man sina mördade och försvunna familjemedlemmar, släktingar och vänner Fortfarande påverkas såväl de utsatta som deras barn och barnbarn i sin vardag känslomässigt och psykiskt av alla fruktansvärda övergrepp de blev utsatta för eller fick bevittna.

Pablo Neruda, Chiles nationalskald som 1971 fick Nobelpriset i litteratur, skrev dagarna efter kuppen sin sista dikt som riktades mot USA:s president Nixon, politikern Eduardo Frei och kuppgeneralen Pinochet. Dikten heter ”Sarpaterna” och lyder:

”Idag denna bittra september sjuttiotre har historiens alla rovdjur huggit tänderna i våra fanor. Så mycket blod ni spillt, fetmande på era gods, rövare värdiga satans helvete, tusen gånger köpta och sålda, hetsade av vargarna från New York, smärtans glupska maskiner, badande i sina offers blod, prostituerade handlare med Amerikas säd och luft. Skoningslösa bödlar, en hop bestickliga tyranner som inga andra ideal känner än tortyr och svält åt det piskade folket.”

Det är hårda och skarpa ord i dikten mot de som låg bakom kuppen men hård och brutal blev också verkligheten för dem som drabbades av den. Därför går det aldrig att glömma kuppen eller de som drabbades. Det som hände i Chile för 40 år sedan visar ännu oss att internationell solidaritet och kampen för demokrati och mot diktatur är avgörande och viktig för mänskligheten.

Lasse Jacobson (V) Umeå

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: