Vänsterpartiet kräver trygga placeringar av Umeås barn och unga

PRESSMEDDELANDE 2013-01-22

Hur säkerställer Socialnämnden i Umeå kommun att de familjehem och HVB-hem som kommunen anlitar faktiskt ger barnen trygghet? Får barnen en bättre tillvaro, och hur följs detta upp? Det undrar Vänsterpartiets gruppledare Tamara Spiric i en interpellation till Socialnämndens ordförande Eva Andersson (S) inför måndagens kommunfullmäktige i Stadsbiblioteket.

– När samhället tar över vården av ett barn, då tar vi över föräldraansvaret. Det är ett tungt ansvar som vi politiker måste ta på större allvar, säger Tamara Spiric (V).

Frågan om kvaliteten på svenska HVB-hem och familjehem har debatterats intensivt i media på sistone, bland annat som följd av P1:s radiodokumentär ”Den fastspända flickan”, som avslöjat mycket allvarliga brister i ungdomsvården.

– HVB-hemmen är den vårdsektor som är allra mest privatiserad. Det är vårt ansvar att se till att dessa privata företagare drivs av viljan att skapa en trygg och utvecklande tillvaro för barnen och inte av viljan att med minsta möjliga insats tjäna en så stor slant som möjligt. Det här handlar ändå om våra allra mest sårbara och bräckliga medborgare, säger Tamara Spiric.

Kontakt:
Tamara Spiric, kommunalråd (V)
Tel: 070-277 19 89
E-post: [email protected]

—————————————
 130118 Interpellation HVB och familjehem  (pdf)
 V kräver trygga placeringar av Umeås barn och unga (pdf)

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: