Handels tar rätt fajt!

Svenskt näringsliv tycker inte om jämställda löner. Det är den enda slutsatsen som kan dras med tanke på att Handels måste ta till strejkhot för att få igenom jämställdhetspotter i avtalsrörelsen. Får de kvinnodominerade yrkesgrupper samma procentuella löneökning som de mansdominerande kommer löneskillnaderna att öka ytterligare. Det är enkel matematik då högre utgångslön ger högre ökning. Därför kräver Handels ökning i kronor. Det är bra att de flesta facken inom LO är överens om att kämpa för särskilda jämställdhetspotter till de kvinnodominerade yrkena. Då tas ett litet men viktigt steg mot ekonomisk jämställdhet.

Inkomstgapet mellan könen har ökat de senaste fyra åren till nästan 4500 kronor per månad och löneskillnaderna mellan könen är större i den privata sektorn än i den kommunala. Trots det vägrar Svensk handel, uppbackade av Svenskt näringsliv, möta kraven från Handels där stora grupper är kvinnor. Handels kräver löneökningar med 860 kronor för anställda i detaljhandeln och 100 kronor extra för att utjämna löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade branscher.

Men inkomstgapet är också ett regeringsproblem då deras skattesänkningar främst gynnat män medan försämringar av trygghetssystemet missgynnat kvinnor. Då blir det väldigt tydligt att staten och kapitalet sannerligen håller varandra i handen för att konservera den ekonomiska ojämställdheten i Sverige. Stå på er Handelsanställda. Inte bara för eran skull, utan för alla kvinnors skull och jag hoppas att Byggnads löfte om sympatistrejk kvarstår. Ska vi komma till rätta med de orättvisa löneskillnaderna krävs det att vi alla hjälps åt. Motståndet är ju trots allt de mäktigaste i vårt samhälle: staten och kapitalet!

Tamara Špirić, kommunalråd och gruppledare.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: