Vänsterpartiet kämpar mot försäljning av Scharinska

Lasse Jacobson

Vi i Vänsterpartet har aldrig varit för en försäljning eller emot att Scharinska villan underhålls väl. Nyheten om försäljning kom som en total överraskning för oss i ett mail från Umeå studentkår. Därför är det synd att vissa media framställt det som att vi har en annan uppfattning.

Scharinska har sedan länge en oerhört viktig roll för Umeås musikliv och den mycket starka musikrörelse som finns i Umeå. Sedan 1960-talet har det varit en viktig plats för Umeåbor av i åldrar men särskilt för unga, såväl studerande som icke studerande. Generationer av besökare har goda minnen därifrån. Inför kulturhuvudstadsåret och därefter har Scharinska en viktig roll för att Umeå ska fortsätta att vara en attraktiv, spännande och välkomnande stad. Så Vänsterpartiet är emot en försäljning av Scharinska villan. Kommunen kan ta ansvar för att verksamheten ska kunna fortsätta!

Scharinska har en strategisk roll för hela Umeå kommun och framför allt för det unga, det kreativa och skapande Umeå. Scharinska och dess verksamhet är en kulturverksamhet som verkligen är värd att låta leva vidare! För att unga ska vilja bo kvar, flytta hit, leva och bilda familj av alla slag i Umeå behövs villan! Så länge den finns som ett kraftcentrum för musiken och kulturen kan vi känna stolthet och optimism i Umeå!

Vänsterpartiet vill att kommunen på alla sätt anstränger sig för att se till att Scharinska ska finnas kvar som en plats för Umeås unga och för Umeås musikliv. Vänsterpartiet har inte egen majoritet i Umeå, även om vi ökade till 11% av rösterna i senaste kommunvalet. Det innebär att andra partier också måste anstränga sig för att Scharinska ska kunna få leva vidare i sin nuvarande form. Jag hoppas nu på breda och starka opinioner och beslutsamhet för detta bland allmänheten, bland musiker och musik- och kulturintresserade och i de andra politiska partierna!

Vissa medier har framställt vår ståndpunkt på ett helt annat sätt. En del folk som såg SVT:s Västerbottensnytt i måndags och har läst citat från P4 trodde att det var jag, Lasse Jacobson, som står för uppfattningen – ”kommunen vill inte betala.” och ”kommunen vill sälja”. Det är fel, jag har inte sagt detta vare sig i intervjun med SVT eller i något annat sammanhang. Västerbottensnytt visade i sin måndagssändning bara en pyttesnutt av det jag sagt i intervjun. Förhoppningsvis har detta balanserats av att andra media gav en bra redovisning av min och Vänsterpartiets ståndpunkt.

Men en storm av protester och oro hade då redan rullat igång mot försäljningen av Scharinska. Och i skrivande stund har flera tunga politiker i Umeå uttalat sitt stöd för Scharinska och sagt att den inte ska säljas. Så ”Inget ont som inte har något gott med sig” som det gamla ordspråket lyder.

Lasse Jacobson
Vänsterpartist och ordförande för tekniska nämnden i Umeå.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: