Gör barnkonventionen till lag

I Sverige av idag tvingas föräldrar att överge sina barn. De utvisas och skickas många gånger tillbaka till länder där vi inte alls kan vara säkra på att de kan komma tillbaka hit, eller ens överleva. I dagens Vk kan man läsa att Unicef kritiserar Migrationsverket och tycker att vi borde följa FN:s Barnkonvention. Men på justitiedepartementet svarar Johanna Sjö, politisk sakkunnig, att familjerna själva borde ta ett större ansvar för sin och sina barns situation. Att systemet måste vara funktionellt och att det inte får löna sig att vistas i Sverige illegalt.

Vad menas egentligen? Borde familjen tagit ett större ansvar och stoppat inbördeskriget i sitt hemland?  Tagit ansvar att födas någon annanstans i världen eller kanske tagit ansvar och inte alls skaffat några barn eftersom de inte råkade bo i trygga Sverige? Och hur synisk får man egentligen vara när man i detta sammanhang pratar om ”att det inte får löna sig att vistas i Sverige illegalt”. Det här handlar om att kunna ha en chans att få leva ett normalt liv i säkerhet och barns rätt att få vara med sina föräldrar. Helt enligt Barnkonventionen. Dessutom kan man undra om det är särskilt papporna som inte är viktiga för sina barn eller om vi skulle göra detsamma om det gällde mamman.

Gör Barnkonventionen till lag och visa att vi, ett av världens rikaste länder, ger alla barn sina rättigheter till ett bra liv!

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: