Kulturmord vid Rådhusesplanaden

 Kulturmordet på gamla VF-huset/Thornbergska vid Rådhusesplanaden fullföljs stilenligt. Den ”stora kulturentreprenören” Balticgruppen har satt svepning i vitt längs det fina gamla huset som snart går i graven.Huset beskrivs i Umeås Arkitekturguide från år 2001 med orden ”Fyravåningshuset vid Rådhusesplanaden, som har ljusa slätputsade fasader och svart skiffertak, är ett exempel på stilfull och sparsmakad funktionalism.” Byggnaden fick en varsam renovering på 90-talet, av en då mycket insiktsfull och intresserad förvaltare står det i arkitekturguiden.Men nu knappt 20 år senare under Baltics ägande och ansvar går det fina huset sorgligt nog rivningsdöden till mötes. Grävskoporna är redan igång. Baltic ska bygga ny köpgalleria, hotell och kontor i stället.

Huset torde sörjas av många Umebor som fäst sig denna vackra byggnad från år 1938. När Byggnadsnämnden beslutade ge Balticgruppen rivningslov var Vänsterpartiet emot beslutet. Vi tyckte att det fina funkishuset var värt att bevara. Men majoriteten brydde sig inte och nu offras huset på profitjaktens och tillväxtens altare.

Skynda er att se det som ännu finns kvar av denna fina funkisbyggnad innan den slutligen går ur tiden bevarad endast i våra minnen, på foton och i Umeå kommuns Arkitekturguide!

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: