Är du flexibel, lilla vän?

McDonald’s låter sina anställda stämpla ut och sätta sig i fikarummet utan lön de timmar av arbetspassen när kunderna blir färre i restaurangen. Hade det hänt 1910 skulle ingen ha blivit förvånad. Men det händer i Sverige år 2010.

En extrem variant av samma tänkande ligger bakom inhyrning via bemanningsföretag. Arbetsgivarna vill bara betala lön för det som ska göras just för stunden och slippa ta ansvar för en ekonomisk förutsägbarhet och trygghet för arbetarna. Det kallas flexibilitet, men skulle lika gärna kunna stavas ansvarsflykt och lätt förtjänt profit på bekostnad av ekonomisk trygghet för de som arbetar.

När kortsiktighetens principer får råda blir det negativa konsekvenser. Med färre fast anställda blir arbetstempot stressigare. Inhyrning av arbetskraft bygger på att anställda är lätt utbytbara. Kompetensutveckling eftersätts och jobben utarmas. Lagen om anställningsskydd urholkas och de fackliga organisationerna försvagas.

Anställda inom bemanningsföretagen gör ett hedervärt arbete. Men enligt Arbetsmiljöverket har anställda i bemanningsbranschen betydligt högre andel arbetsskador. Vanligast är skadorna bland unga arbetare i lager och industri. Det är inte förvånande med tanke på ständigt nya arbetsplatser, bristande introduktion och att arbetsuppgifterna som de inhyrda får ofta är de tunga och riskabla jobben. Detta är en oacceptabel konsekvens av allt mer inhyrning på våra arbetsplatser.

Mest upprörande är att arbetsgivare kan hyra in arbetskraft, även där det finns tidigare anställda som har återanställningsrätt enligt Lagen om anställningsskydd. I årets avtalsrörelse har många fackföreningar tagit strid mot detta uppenbara kryphål i lagen. Även om kryphålet har blivit mindre, finns det fortfarande kvar. Vi vill vi stärka arbetsrätten, täppa till hålet i lagen om anställningsskydd och stärka Arbetsmiljöverket. Det ger förutsättningar till trygga jobb och god arbetsmiljö. I Umeå kommun vill vi att otrygga anställningar görs om till trygga och fasta jobb.

Väljarna har rätt att få veta vad Anders Åberg (M), Britt-Marie Lövgren (FP), Sven-Olof Edvinsson (C) och Anders Sällström (KD) tycker i dessa frågor? Som politiker är de också arbetsgivare för de kommunanställda.

Tamara Spiric
gruppledare (V)

Jan-Olov Carlsson
vice ordf. IF Metallklubben Volvo,
ob. socialist på (V):s kommunlista

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: