Även skolorna ska ha rimlig värme

Elever och vuxna i skolan har rätt att slippa kalla lokaler. I vintras har det rapporterats om att det varit ända ner till endast 13 grader i matsalen på Sävar skola, det är inte acceptabelt vare sig för eleverna eller för kökspersonalen. Centerpartisten Nils-Åke Sandströms skriver (VF 10/4) att en höjd temperatur skulle leda till ansvarslöst energislöseri och försämra elevernas hälsa. Det synsättet håller om kravet är att gå från 20 till 23 grader inomhus, men sett till hur det varit på vissa skolor är det mest ett skämt. Vår kommunala förvaltning har i Sävar inte skött sitt åliggande när det i vinter för tredje året var alldeles för kallt i kök och matsal. Först i februari i år verkar det ha blivit bättre, efter år av kritik bl.a. från skyddsronder.

I stället för att ha iskalla lokaler behöver kommunen förbättra sina byggnader så att de är varma och energisnåla. Det är antagligen mycket viktigare att staten ger kommunerna stöd för att renovera offentliga lokaler än dagens utformning av ROT-avdraget, som endast gynnar upprustning av villor och bostadsrätter. Vi behöver sköta om våra gemensamt ägda lokaler i kommunen, när vi inte sköter underhållet så får vi högre kostnader för energi.

Arbetsmiljölagens linje för inomhustemperaturer bör gälla även i skolan. Sandström verkar inte ha koll på hur det kan vara på vissa skolor, jag tycker du bör inse att det har varit alldeles orimligt kallt i vissa skollokaler, och varken elever eller kommunalt anställda ska behöva vistas inomhus i temperaturer långt under 20 grader.

Vilken temperatur i din egen lunchmatsal eller arbetsplats anser du vara rimlig och hälsosam, Nils-Åke Sandström?

Kjell Bäckman (V)
Sävars kommundelsnämnd

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: