Kvinnohistoriskt museum i Umeå för framtidens skull!

En nylig genomgång av skolböcker i historia visar att mäns historia är det som fortfarande återges i övervägande majoritet. Kvinnornas historia har inte lika värde och har inte heller alltid dokumenterats. Detta innebär att stor del av kvinnors historia blivit fragmentarisk och bitvis bortglömd.

Därför föreslår Vänsterpartiet att Umeå kommun arbetar för att inrätta ett kvinnohistoriskt museum. Vänsterpartiet anser det vara av stor betydelse att kvinnornas del i historien uppmärksammas och erkänns, bevaras och belyses.

Att Umeå kommun, med ambitionen att vara jämställd- och kulturhuvudstad, bör inrätta ett kvinnohistoriskt museum är en självklarhet. Ett kvinnohistoriskt museum kommer även få gehör utanför kommunens och länets gränser då detta skulle bli Sveriges första.

– En samlad historiebeskrivning av kvinnors arbete, kvinnors kamp för lika rättigheter, kvinnors betydelse för kultur- och samhällsutvecklingen ger kvinnor i framtiden stabilare grund till att göra sina röster hörda och hävda sina rättigheter, menar Vänsterpartiets gruppledare Tamara Špirić.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: