Pengar till vård och omsorg, inte till vinster

Rimligen borde det nu vara dags för ett stopp för vinstdrivande företag inom vården. De fem största privata vårdbolagen i Sverige gjorde ifjol en vinst på sammanlagt tre miljarder, ungefär lika mycket som regeringen säger sig vilja öka i bidrag till sjukvården nästa år. (Läs mer)

Det är bra att regeringen lovar nya miljarder till kommuner och landsting (även om det bara gäller för valåret 2010). Men de pengarna skulle bättre räcka till att förbättra situationen inom vård och omsorg om vi inte lät miljardtals kronor försvinna i vinst. Jag tror att medborgarna vill att deras pengar ska gå till bättre vård, inte till höga vinster till privata företag. 

Det är dessutom alltid en risk att en människas behov av vård eller omsorg kommer i konflikt med ett företags intressen, oavsett om de ska leverera god vinst till ägarna eller har konkurshot över sig. Priset för att företagen ska komma åt en växande vård- och omsorgsmarknad kan bli för högt. 

Ska företagen dessutom konkurrera om patienter och brukare så är det svårt att faktiskt mäta resultaten. Det kan bli som med skolornas konkurrens om elever, där betygen har höjts utan att elevernas kunskaper blivit bättre. Vill vi verkligen ha en utveckling där vårdenheterna visar på ökade antal behandlingar och god tillgänglighet, men sällan på friskare patienter, bara för att utveckla vårdmarknaden? 

Jag tycker det är rimligt att vi får ett stopp för vinstdrivande företag inom välfärden. Vinstkraven ger fel drivkrafter för sånt som är viktigt för alla människors liv och hälsa.

Kjell Bäckman (V)

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: